Martorell entra a formar part de la xarxa de Municipis d’Alt Potencial Logístic i Industrial

581
Martorell entra a formar part de la xarxa de Municipis d'Alt Potencial Logístic i Industrial
Martorell entra a formar part de la xarxa de Municipis d'Alt Potencial Logístic i Industrial

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va participar ahir en el I Fòrum Logístic, celebrat a la ciutat de Riba-Roja de Túria (València), que va servir per a la creació i posada en funcionament de la xarxa de Municipis amb Alt Potencial Logístic i Industrial. Agrupats sota la denominació de G-6, configuren aquesta xarxa les ciutats de Martorell, Riba-Roja de Túria, Antequera, Arteixo, Mondragón i Mérida. L’objectiu és enfortir el posicionament d’aquests municipis d’especial rellevància logística i crear sinergies de col·laboració en matèries de reivindicació pressupostària, d’infraestructures, captació de noves activitats empresarials, estratègies comercials o inversió estrangera directa.

En la seva intervenció, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va valorar positivament aquesta iniciativa pionera, que uneix a ciutats amb una especial ubicació, i va fer especial èmfasi en la necessitat tirar endavant infraestructures bàsiques com el Corredor Mediterrani. “Les infraestructures són el nervi de l’economia i en ubicacions com les nostres són prioritàries perquè generen riquesa i ocupació”, va explicar Fonollosa. En aquest sentit, va reivindicar el Corredor Mediterrani i va remarcar que és una infraestructura “fonamental per la seva capil·laritat que genera unes oportunitats econòmiques brutals”. “No posar terminis i no ser exigents, és perdre oportunitats que altres guanyaran”, va afegir l’alcalde de Martorell en la seva intervenció a Riba-Roja.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa va assenyalar que “una bona planificació logística és vital perquè incideix en el cost del producte, genera riquesa i ocupació” i va apuntar que ha d’anar acompanyada d’un sector industrial potent: “La industrialització de l’economia és clau; un lloc de treball industrial genera quatre llocs de treball indirectes”.

Aquestes sis àrees concentren una gran capacitat de desenvolupament logístic en ser importants nusos de connexió entre el sistema radial de carreteres i els grans corredors perifèrics per al transport de mercaderies. De Martorell, es posa en valor la seva localització estratègica entre tres grans centres econòmics com són Barcelona, Madrid i Saragossa així com la confluència d’eixos de comunicació viaris, com l’AP-2, l’AP-7 i l’A-2; i ferroviaris com el Corredor Mediterrani o el projecte de la Línia Orbital Ferroviària. A més, es destaca que al seu terme municipal s’ubiquen empreses com SEAT.

Martorell entra a formar part de la xarxa de Municipis d'Alt Potencial Logístic i Industrial

Conclusions i acords adoptats pels municipis d’Alt Potencial Logístic

El document de conclusions aprovat en aquesta primera trobada, aposta per reformar la visió de les infraestructures de transport com una realitat desvinculada del coneixement empíric local. Concretament, el document marca sis punts principals d’acord entre els municipis del G-6. Establir un marc genèric de col·laboració que contribueixi a una comprensió institucional nítida i a un reconeixement de la funció singular d’aquestes sis localitzacions. Reivindicar la necessitat d’introduir una dimensió intel·lectual de caràcter local en el procés de planificació, gestió i explotació de les infraestructures de transport industrial. Promoure un model de desenvolupament industrial conseqüent amb les exigències de sostenibilitat local. Estudiar la possibilitat de redactar un catàleg d’inversions prioritàries per a l’optimització de la funcionalitat d’aquests sis nusos logístics. Estudiar la possibilitat de generar un catàleg comercial únic de sol industrial i un entorn comú d’inversions. Explorar estratègies coordinades per a la captació de projecte d’inversió internacional en matèria industrial i logística.