Martorell homenatja el compositor Joan Cererols en el quart centenari del seu naixement

1494
Presentació Any Cererols
Presentació Any Cererols

El Palau de la Música de Barcelona ha acollit aquest matí la presentació de Cererols 400, el programa d’actes amb motiu del quart centenari del naixement del compositor martorellenc Joan Cererols i Fornells (1618-1680). La roda de premsa ha comptat amb la participació de Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell; Sergi Corral, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell; Aleix Palau, comissari de Cererols 400; i Josep Maria Gregori, musicòleg.

L’Escolania de Montserrat farà el concert inaugural i serà el punt d’inici d’una programació per la que hi passaran Jordi Savall i la Jove Capella Reial de Catalunya, el contratenor Víctor Jiménez Díaz, els Conjunt Atria i Dichos Diabolos i la soprano Carme Miró. Tancarà l’any la Coral Ars Nova, juntament amb el Cor A Tempo i La Caravaggia. En el camp de la divulgació, es comptarà amb una xerrada de la musicòloga Aura Porta, l’exposició Inspiració Montserrat i un congrés internacional centrat en la figura del músic de Martorell.

Redescobrir figures il·lustres de Martorell

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha explicat que “un dels reptes que ens vam marcar és que teníem moltes figures il·lustres del món de la cultura que eren desconegudes per la gent de Martorell i les volem anar redescobrint”. En aquest sentit, l’any passat es va commemorar l’any Palet, en homenatge al tenor català, amb la instauració d’un concurs de cant que enguany celebrarà la segona edició. “Amb l’any Cererols volem redescobrir la seva figura amb una programació per tota la gent de la ciutat”, ha afegit Fonollosa, qui ha afegit que “volem que sigui el punt de partida per consolidar d’altres activitats”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Per la seva banda, Sergi Corral, regidor de Cultura, ha indicat que “hem fet una tasca important per poder tenir una programació de qualitat que reforci la figura del compositor i, a la vegada, fer una tasca de pedagogia per donar a conèixer la figura i la seva música”.

Sergi Corral, regidor de Cultura

El comissari de l’any commemoratiu, Aleix Palau, ha explicat la programació ha incidit en la importància de que Joan Cererols” no és només el pare de l’escola musical montserratina, sinó també de la catalana. Per això a més de sentir la seva música, buscarem el diàleg entre la seva producció i la dels altres compositors ibèrics i europeus”. Serà així com, durant tot aquest any “sentirem molta música de Cererols, també d’un altre compositor martorellenc contemporani, Gabriel Manalt, així com obres que s’han trobat en els seus manuscrits originals i sonaran per primera vegada després de gairebé quatre-cents anys. Aquestes, dialogaran amb obres de compositors espanyols, italians i alemanys, tant contemporanis de Cererols com posteriors. És el cas de Juan de Hidalgo, Giulio Caccini, Bach o Telemann”.

Aleix Palau, comissari Cererols 400

La darrera intervenció ha estat la del musicòleg i especialista en música litúrgica Josep Maria Gregori, qui ha apuntat que “Cererols és una figura que ens ha fascinat a tots els músics sempre. Tot i les influències llunyanes, l’hem de considerar ben nostre, per l’acceptació que va tenir arreu del país. Hem localitzat partitures seves en molts fons, era una obra valorada i apreciada, de la que se’n feien moltes còpies i és molt important portar la seva figura al lloc que mereix”.

Josep Maria Gregori, musicòleg

La programació de Cererols 400 compta amb la participació de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. A més, hi participaran diverses entitats públiques i privades, com el Museu Frederic Marès de Barcelona, la Fundació Francesc Pujols de Martorell, la Societat Catalana de Musicologia, l’Institut d’Estudis Catalans i Joventuts Musicals de Martorell.

Pel que respecta als preus dels concerts, l’Ajuntament de Martorell vol que les activitats siguin accessibles a tothom. Per això, l’oferta divulgativa i dos concerts seran gratuïts, mentre que s’aplicarà un preu públic per a la resta de la programació amb preus que oscil·laran entre els 4 i els 15 €.

Sobre Joan Cererols i Fornells

Nascut a Martorell el 9 de setembre de 1618, Pere Joan Cererols i Fornells és el mestre més conegut de l’Escola de Montserrat i un dels compositors espanyols més importants dels segle XVII. Escolà durant la infantesa, l’any 1636 va ingressar com a monjo al monestir de Montserrat.

Després d’una etapa a Madrid, va ser mestre de música de l’escolania i mestre de capella de l’Abadia de Montserrat durant més de 30 anys. Instrumentista de gran habilitat, tocava l’arpa, l’orgue i el clavecí, entre altres instruments. Va ser un home d’una immensa cultura humanista i això va quedar plasmat en les seves composicions musicals. Va escriure música tant en llatí com en castellà, principalment de caràcter litúrgic, tot marcant un abans i un després en l’estil compositiu de l’àmbit del monestir de Montserrat.

La reivindicació de la figura de Joan Cererols en el quart centenari del seu naixement posa de manifest la importància d’un músic excepcional que va portar la polifonia coral a les cotes més altes i que és encara avui el principal ambaixador de Martorell al món.