Martorell reclama igualtat de drets per a les persones amb discapacitat

1387
Dia Internacional Persones amb Discapacitat

Diumenge, 3 de desembre, se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat sota el lema ‘Tu i jo, els mateixos drets’. Els membres de la Fundació Arc de Sant Martí i del Centre Ocupacional de Can Serra han llegit avui el manifest del Comitè Català de Representants de les Persones amb Discapacitat (COCARMI) que demana que les persones amb discapacitat puguin gaudir d’accessibilitat universal a tots els espais i millorar el seu accés al món laboral. El pont d’Anoia s’il·luminarà diumenge de taronja per commemorar l’efemèride.

Els usuaris de l’Arc de Sant Martí i de Can Serra, Rosa Julià i Àlex Marton, han estat els encarregats de llegir el text del COCARMI que ha clamat el dret de les persones amb discapacitat que a “accedir, utilitzar i gaudir de tots els espais, productes i serveis que ofereix la societat. L’accessibilitat universal és un dret de totes les persones i un bé social bàsic que cal garantir”.

Manifest COCARMI

Les barreres d’accessibilitat i les actituds de discriminació han dificultat l’accés al treball de les persones amb discapacitat. De fet, només 4 de cada 10 persones amb discapacitat en edat laboral treballen. A aquesta realitat, cal sumar-hi la difícil situació del mercat de treball, amb pocs llocs disponibles i feines temporals i precàries. “Ara, tenir una feina no garanteix la inclusió social. Les persones amb discapacitat tenim dret a treballar, i a escollir lliurement la nostra feina”. Per aconseguir-ho “s’han de replantejar les polítiques públiques i comptar amb la col·laboració de les entitats de persones amb discapacitat i les seves famílies”, han subratllat a través del manifest.

Manifest COCARMI

Una trentena de professionals, usuaris i familiars de l’Arc de Sant Martí i del Centre Ocupacional de Can Serra han volgut assistir a la lectura, que ha tingut lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Han estat acompanyats de l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera. Els presents han pogut fotografiar-se amb cartells amb els hashtag #tuijoelsmateixosdrets i compartir les imatges a les xarxes socials.

Festa a plaça Universitat i il·luminació del pont d’Anoia

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Arc de Sant Martí i presidenta de DINCAT, òrgan que agrupa més de 300 entitats sense ànim de lucre per la plena inclusió de les persones amb discapacitat, ha explicat que l’objectiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat és reivindicar els mateixos drets. Aquests drets són “l’accés a un habitatge digne, a una feina, al vot, a l’ensenyament inclusiu amb la resta de nens i nenes i a l’intimitat”. Cadenas ha dit “que les persones amb discapacitat sovint són vistes en tercera persona, i cal que siguin protagonistes de la seva vida”.

Rosa Cadenas, gerent Arc de Sant Martí i presidenta DINCAT

Diumenge, la plaça Universitat de Barcelona aplegarà activitats, tallers i actuacions vers la necessitat d’inclusió de les persones amb discapacitat. Una festa en què hi prendran part les entitats martorellenques que treballen per la discapacitat. A Martorell, s’il·luminarà el pont d’Anoia de color taronja, que és l’identificatiu d’aquesta lluita.