Martorell recupera la desapareguda marca de vins Berichó amb un vermut

1640

La Festa del Roser recupera, cada any, el passat vinícola de Martorell. El Vimart, la 6a Fira de Vins i Caves a Martorell es farceix de propostes que ja han començat aquest cap de setmana. Avui s’ha recuperat la marca Berichó amb la presentació del vermut de Martorell. Una escapada per conèixer la DO Pla de Bages i un tast a la Torre de les Hores han completat les primeres activitats amb el segell Racons Vimart.

Expectació als Jardins de l’Enrajolada, per veure la presentació de la recuperació de la marca Berichó, empresa dedicada a l’elaboració de vins que va desaparèixer a la dècada dels 90. Avui, Guillem Piñol, quarta generació de Cal Simó, promotors de la marca, ha tornat a engegar el projecte dels seus avantpassats. “Un dia vaig decidir que Berichó havia de tornar” ha dit Piñol durant la presentació. El propietari de Guillem Distribucions, explicava que “cada vegada que trobàvem un fil per desenvolupar el projecte, s’aturava. Un dia va aparèixer un àngel, el Joan i la família Bardinet de Gelida que ens ha facilitat l’elaboració”.

Però també han comptat amb “cents de martorellencs que ens han nodrit d’etiquetes, ampolles i anècdotes de l’avi Guillermo”. Decidir-se per l’elaboració del vermut va ser gràcies “a una fotografia d’un tramvia de Barcelona amb l’anunci del bitter Berichó. Aleshores vam recuperar l’antiga fórmula de l’avi” ha recordat Guillem Piñol.

A la presentació hi ha assistit l’alcalde, Xavier Fonollosa, i regidors de l’ajuntament. Fonollosa ha recordat que antigament “ Martorell vivia del carrilet i de la viticultura. Per això, des de fa uns anys, hem volgut recuperar la tradició vitivinícola de Martorell. Actes com aquest serveixen per recuperar una marca històrica com és Berichó. Guillermo Simó era el que ara en diem un emprenedor. La marca va deixar d’existir i ara la recuperem. Per això avui és un dia important perquè fem allò de recordar els nostres orígens”.

Els assistents a l’acte han pogut degustar el producte, que recupera la marca Berichó, i posa al mercat el vermut i el bitter de Martorell.

Racons Vimart a la Torre de les Hores
La seu de la Fundació Francesc Pujols es va transformar, per unes hores, en una taverna amb música i tast de vins. El propietari del Celler d’en Xavi, Xavier Zamarra, va oferir, aquest dissabte, un tast de vins. Va estar acompanyat pel grup La mestressa i els cabrers que van oferir un repertori de cançons picants, verdes i satíriques de les antigues tavernes.

Una seixantena de persones van assistir al tast que també es va combinar amb explicacions de la figura i l’obra de l’artista Ramon Casas i Carbó, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement.

Escapada DO
Racons del Vimart va portar, aquest dissabte al matí, a conèixer la DO Pla de Bages amb una visita al celler Oller del Mas de Manresa. A la sortida hi van participar 13 persones que van visitar l’edifici, un castell fortificat del segle X, que acull un dels projectes més ambiciosos de la denominació d’origen. La sortida es va fer amb autocar i els visitants martorellencs van degustar un esmorzar i un tast de vins del celler.