Martorell rep una nova edició de la Marató de Donants de Sang

1325
Donació de sang a Martorell del Banc de Sang i Teixits
Donació de sang a Martorell del Banc de Sang i Teixits

L’experiència de la donació serà l’eix de la Marató de Donació de Sang que es durà a terme aquest divendres, 21 de setembre, de 10.00 a 21.00h, al Centre Cultural. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament de Martorell i la Creu Roja del Baix Llobregat Nord. Espera comptar amb el màxim d’implicació de les entitats, empreses i particulars del municipi.

“Tot imitant les caixes regal d’experiències que s’han fet populars en els darrers anys, la Marató de Donants de Sang també comptarà amb la seva pròpia experiència per regalar”, ha dit la tècnica de Promoció del Banc de Sang, Marta Hernández. “Una escapada a donar sang, ràpida, agradable i altruista pot salvar tres vides en només 20 minuts”.

Marta Hernández, tècnica de Promoció BST

Durant el dia hi haurà diferents activitats organitzades per entitats, per donar suport a la Marató i convertir-la amb una jornada festiva, ha destacat Hernández. Al matí, el programa de Ràdio Martorell Mil Moments Musicals emetrà en directe, de 10.00 a 11.00h, des de la Marató. Per la tarda, hi haurà actuació dels Bastoners de Martorell, exhibició de l’escola Espai Dansa, ballada a càrrec dels Gegants de Martorell, exhibició dels vehicles de Bombers, Mossos, Protecció civil i Policia Local. A més, es podrà pujar al tren de l’associació Amics del Ferrocarril de Martorell, hi haurà tallers infantils a càrrec de Creu Roja i un refrigeri especial gentilesa del Forn Bonastre.

Marta Hernández, tècnica de Promoció BST

La col·laboració per la Marató continua oberta per totes aquelles persones i entitats que vulguin participar-hi, ja sigui aportant idees, ajudant a la difusió o preparant activitats.

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions: tenir més de 18 anys, pesar 50 quilos o més i no estar embarassada (en cas de ser dona). Per donar sang no cal estar en dejú. Al web www.donarsang.gencat.cat es dona resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Les Maratons a Catalunya

Des de 2002, el BST organitza maratons de donació de sang per tot Catalunya. Cada any se’n fan unes 60. S’hi involucra tot el teixit associatiu i les institucions dels municipis amb l’objectiu d’afavorir la conscienciació de la necessitat de donar sang. “Les maratons volen fer viure l’hàbit de la donació de sang com una festa familiar i cívica, de compromís social. Gràcies a la mobilització, es poden duplicar o fins i tot triplicar les donacions recollides en una campanya habitual” ha remarcat la tècnica. Des de l’inici de les maratons, més de 110.000 persones s’han solidaritzat activament amb la donació de sang.

Dades sobre la donació

Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia. La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers. De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma · Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar tres vegades l’any i els homes quatre. Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Marató de Donació de Sang