L’Ajuntament de Martorell s’ha adherit al Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social promogut des del Consell Comarcal. Un document estructurat en vuit eixos i 41 mesures que serveixi de guia a les administracions locals baixllobregatines per abordar la reactivació econòmica i social del territori. L’adhesió es va concretar en el Ple Municipal de dilluns, a proposta de Junts per Martorell i amb el vot favorable de les altres quatre forces.
El Pacte és un full de ruta que s’ha consensuat entre els agents socials i econòmics del territori, CCOO, UGT, PIMEC i AEBALL, i tots els grups polítics comarcals amb representació al Ple del Consell Comarcal, amb el vot unànime de PSC, ECG, JxCAT, ERC, C’S i PP. A més, el passat mes de juny va ser aprovat per unanimitat pel consell d’Alcaldes i Alcaldesses de la comarca.
“És un document molt important, molt treballat, molt extens i molt consensuat amb els 30 municipis que formem la comarca, i que ha de ser la guia a seguir per part de tots els ajuntaments els propers 10 anys per saber què hem de fer”, en destaca l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El document s’estructura en vuit eixos o línies estratègiques, que recullen 41 mesures per fer front a l’escenari de crisi múltiple a la qual s’enfronta la comarca. Aquests punts són: El Baix Llobregat, territori segur; Enfortiment i preservació de les empreses del Baix Llobregat; Transició i sortida de la crisi de forma inclusiva i l’atenció a les persones; Foment de l’ocupació; Reforç dels principals sectors productius; Professionalització i formació; Cultura i turisme; Governança i finalment, Mesures i iniciatives del sector públic.
El regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat de l’Ajuntament de Martorell, Lluís Sagarra, va enumerar i desgranar tots i cadascun dels eixos durant el transcurs del Ple.
Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat de l'Ajuntament
El text argumenta que el nostre territori pateix “quatre crisis simultànies amb origen o posades de rellevància com a conseqüència de la pandèmia: sanitària; social; econòmica i climàtica”. Es refereix a les seves conseqüències negatives, “que poden allargar-se en els propers mesos, i que ha agreujat les problemàtiques d’un mercat de treball precari i d’un model productiu poc competitiu i dependent que ja caracteritzaven el Baix Llobregat amb anterioritat”. Tot això, sumat “a la manca d’inversions públiques i infraestructures a la comarca”, apunta el document.
Aposta per a la reactivació econòmica i social i el canvi estructural, “basats en el coneixement, la innovació i la sostenibilitat d’acord amb l’European Green Deal impulsat per la Comissió Europea, els 17 objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i l’Agenda 2030”, i s’alinea amb els plans de reconstrucció impulsats de l’àmbit institucional comarcal, metropolità, autonòmic, estatal i europeu. Sagarra afegia: “I sobretot en l’àmbit local, com és en el cas de Martorell, amb el Pla de Reactivació Econòmica i de Protecció Social Martorell Actua, aprovat el passat mes de juliol.
Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat de l'Ajuntament
Aquest nou document pretén reformular l’estratègia territorial per enfortir la comarca i posicionar les seves institucions, amb la creació d’un comitè comarcal de reforç de mesures i d’impuls sòcioeconòmic. Un òrgan concertat, de treball, impulsor d’acords i mesures de resposta a l’emergència actual i de preparació per a la dinamització social i econòmica.