Martorell se suma al Dia Mundial de l’Alzheimer, dedicat a la protecció del cuidador

579

El 21 de setembre és el Dia Mundial de l’Alzheimer. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, obre demà dimecres el Cicle de Lletres i Salut que, en motiu dels actes del Dia Mundial de l’Alzheimer, organitzen l’Ajuntament de Martorell i l’Associació de Malalts d’Alzheimer i altres demències.

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease Internacional (ADI), és “donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials”, ha dit el president de l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell, Jordi Lucas.

A Martorell s’han programat un conjunt d’activitats, entre el 21 i el 24 de setembre. Enguany, la diada està dedicada a la protecció del cuidador. Per aquest motiu, a les 18.30h, es farà la conferència Anar acomiadant-se d’algú. Poesia i Alzheimer que oferirà la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, amb la col·laboració de Sònia Moll i Joan Elies-Adell. L’activitat es farà a la Biblioteca Martorell. En finalitzar, “es procedirà a l’encesa de l’enllumenat de color verd del pont d’Anoia i la lectura del manifest del dia internacional”, ha avançat Jordi Lucas.

La jornada promou “la necessitat d’unir esforços per lluitar contra aquesta malaltia i conscienciar-ne a tota la societat”, ha destacat. En aquest sentit, l’entitat local presenta una activitat adreçada als més petits amb L’Hora del Conte de la Biblioteca. Dijous, a les 18.00h, a la sala polivalent de l’equipament, s’explicarà el conte Quin cap! Que narrarà el seu autor, Ricard Ruiz Garzón. L’activitat s’adreça a infants a partir de 5 anys i, els organitzadors, demanen assistir-hi amb barret, gorra o mocador de cap.

Divendres es destinarà a la projecció de la pel·lícula Sempre Alice del director Richard Glatzer i Wash Westmoreland. Posteriorment hi haurà col·loqui amb el Dr. Domènech Gil, cap de la unitat de diagnòstic del deteriorament cognitiu de l’Hospital del Sagrat Cor de Martorell i la infermera del consultori La Vila, Àngels Lopez Hita.

Taules petitòries

Finalment, dissabte 24 de setembre, entre les 10.00 i les 13.00h, es farà la qüestació a favor de l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell. S’instal·laran taules informatives al carrer de l’Aigua de La Vila, a la plaça de la Rosa del Vents de Buenos Aires, al davant de l’Hospital Sant Joan de Déu, al davant del Mercat Municipal de la rambla de les Bòbiles i a la plaça de Frederic Duran.

La malaltia

L’Alzheimer és una malaltia progressiva i degenerativa de les cèl·lules cerebrals que provoca un deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta de la persona. Esdevé la principal causa de demència, un conjunt de símptomes que actualment afecten prop de 47 milions de persones arreu del món, segons les dades de l’Informe Mundial sobre l’Alzheimer 2015. A Catalunya hi ha aproximadament unes 112.000 persones que conviuen amb aquesta malaltia.