Martorell se suma al manifest institucional del Dia Internacional de les Dones

255

Una vuitantena de persones s’han aplegat, aquest migdia, a la plaça de la Vila en l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones amb la lectura del manifest institucional signat conjuntament per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FMC). El manifest l’ha llegit la regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau acompanyada de l’alcalde Xavier Fonollosa, regidors i regidores del govern i l’oposició de l’Ajuntament.

El manifest reinvidica “els drets socials, polítics i econòmics com a innegociables. Les dones, des de les nostres diversitats, som més de la meitat de la població mundial i cal que formem part de la presa de decisions en tots els àmbits i estaments”.

El text ha recordat que “en ple segle XXI hi ha països on encara no es reconeix el dret a vot de les dones”. A més, ha destacat aquelles dones com Dolors Bargalló, Isolina Viladot, Angelina Colubret o Teresa Gibert van impulsa una recollida de signatures de suport a l’Estatut de 1932.

Un paper decisiu en la política

Catalunya compta, a dia d’avui, amb 174 alcaldesses (el 18% dels municipis) i 3.194 regidores (el 34% del total de representants locals), 56 parlamentàries (el 41.5% de la cambra) i 5 conselleres (38% del Govern). El text recorda que “malgrat estar encara lluny de la paritat, veiem com la presència de les dones en la política institucional creix cada legislatura, no només en nombre sinó en termes estratègics, en la capacitat d’ocupar llocs clau”.

En aquest sentit, però, el manifest puntualitza que “darrerament hem viscut airades reaccions masclistes davant de lideratges femenins i feministes. Atacs personals inadmissibles que cal que condemnem de forma col·lectiva, des de tots els altaveus, també avui, també aquí”. El manifest ha recordat la presència de les dones en les entitats socials i ha reinvindicat el compromís per “avançar des de la complicitat cap a la construcció de pobles i ciutats més justos i solidaris”.

L’acte institucional ha acabat amb la interpretació d’una peça musical a càrrec de Manolo Forniés, director de l’Escola Municipal de Música. Durant tot el dia s’ha desplegat una pancarta contra les violències masclistes. Durant tot el mes de març Martorell ha organitzat un seguit d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones.