Martorell s’endinsa, aquest cap de setmana, en el pas dels Tres Tombs i la festa de Sant Antoni Abat

511

Martorell viurà una de les seves festes més emblemàtiques: els Tres Tombs, a l’entorn de la festivitat de Sant Antoni Abat. El ritus principal consisteix en donar tres voltes amb els cavalls, carros, carruatges i genets a l’entorn de La Vila. El diumenge 15 de gener, a partir de les 13.00 h, els animals participants rebran la benedicció a càrrec de Mossèn Pere Corbera a la plaça de l’Església.

Anteriorment, a les 9.00 hores es farà l’esmorzar traginer a l’entorn del Pont del Diable. A les 11.30 hores, s’iniciarà la passejada dels cavalls, carros i genets per als carrers de Martorell. Després del pas dels Tres Tombs, a les 14.00 hores, la Cobla Orquestra Montgrins farà el concert vermut al Progrés i a les 19.00 hores, el ball de gala.

Pregó a càrrec de Martí Boada
Aquest dissabte, 14 de gener, a les 19.00 hores, el geògraf i naturalista, Martí Boada farà la lectura del pregó. Professor titular i investigador del Departament de Geografia i de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És membre del Comitè Espanyol del PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient), de la Comissió de Comunicació i Educació de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) i del Fòrum Global 500 de les Nacions Unides.
El dissabte, a les 18.00 hores, hi haurà una ballada de sardanes a la plaça de la Vila amb la Cobla Vila d’Olesa. Tot seguit, es farà l’intercanvi de banderes entre els portadors d’un any i l’altre. Aquest any, els portadors de la bandera de la festa de Sant Antoni Abat seran la família Roca Vives. A continuació, es repartirà coca i moscatell per a tots als assistents.

Tradició des de l’any 1647
La festa es va iniciar l’any 1647 amb la fundació de la confraria de Sant Antoni Abat, patró dels carreters i traginers, i de Sant Isidre, patró dels pagesos. Durant la Guerra del Francès (1808-1814), la festa es va deixar de celebrar. Es té notícies de la festa dels Tres Tombs a Martorell des de l’any 1854.

Consulta el programa d’actes de la Festa de Sant Antoni Abat 2012