Martorell s’incorpora al Nou Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia

929

L’Ajuntament de Martorell se suma a la promoció de polítiques locals que siguin eficaces contra el canvi climàtic, amb l’adhesió al Nou Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia. Aquest òrgan ja aplega més de 600 municipis catalans, compromesos a dur a terme un seguit d’accions en favor del medi ambient. Per exemple, la reducció en l’ús dels combustibles fòssils, l’elaboració de plans d’adaptació al canvi climàtic i l’aposta per les energies renovables, entre d’altres.

El nou text implica els governs locals a treballar per tres grans objectius: la reducció de les emissions de CO2 a l’atmosfera d’un 40% com a mínim per l’any 2030 amb un augment de l’eficència energètica i de l’ús de les fonts d’energia renovables; el compromís local de redactar i executar un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i garantir un subministrament energètic segur, disponible, renovable, equitatiu i sostenible.

El punt es va plantejar en el Ple Municipal de dilluns amb una moció acordada per Junts per Martorell i ERC, secundada per Ciutadans i amb l’abstenció del PSC i Movem Martorell. Arriba després que el consistori ja aprovés, el 16 de setembre de 2019, la declaració d’emergència climàtica. “Aquest compromís de l’Ajuntament va molt en la línia de les polítiques mediambientals que ja duem a terme. Estem fent passes importants per revertir els efectes dels gasos hivernacle”, deia el regidor de Medi Ambient, Albert Fernández. Ell mateix avançava que “en els propers mesos posarem en marxa l’elaboració del PAESC”.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

El futur PAESC haurà d’incloure un inventari base de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del municipi per fer el seguiment de l’efectivitat de les accions de mitigació, una avaluació de riscos i vulnerabilitats climàtiques i l’estratègia d’adaptació.

El nou Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia és la fusió de l’anterior Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses amb la plataforma Alcaldes per l’Adaptació que, sota un mateix paraigua, constitueix el corrent principal del moviment Europeu que involucra les Autoritats Locals i la seva ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic.