Martorell supera la prova de sirenes que alerta d’un accident químic

1099
Sirenes PLASEQCAT al Centre Cultural
Sirenes PLASEQCAT al Centre Cultural

Protecció Civil de la Generalitat ha provat aquest matí l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT, que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic.

La prova, que es realitza dos cops l’any, “serveix per comprovar el funcionament de les sirenes, si sonen bé i la zona en què es pot escoltar correctament el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors. També per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real”, ha dit el cap de l’Oficina de Protecció Civil de Martorell, Carles Cano.

A les 10.00h, s’ha activat el so d’alerta a Martorell, una alarma que consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que finalitza el risc químic la població ha sentit el so final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada que s’ha activat a les 10.10h. A la resta del territori s‘han activat seqüencialment les 83 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 37 municipis catalans.

“Els equips són els mateixos que ja han estat provats en ocasions anteriors i l’eficàcia n’ha estat l’esperada per abastar les zones de cobertura”, ha afirmat Cano. A la nostra població, les sirenes s’ubiquen al Centre Cultural, a l’aparcament del Vapor, al recinte de Ca n’Oliveras i al Complex Esportiu de Torrent de Llops. També hi ha un equip de sirenes al terme d’Abrera que dona parcialment servei a l’àrea de Can Bros, ha recordat el responsable de Protecció Civil.

Carles Cano, cap de l'Oficina de Protecció Civil de Martorell

Durant la prova d’avui, Protecció Civil de la Generalitat ha fet un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’ha informat a través del Twitter @emergenciescat de l’activació de les sirenes a cada municipi, com es faria en cas d’accident real, a través del #ProvaSirenes. Com en anteriors edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ha enviat un SMS a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva capacitat.

Consells i mesures d’autoprotecció

En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència (els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència). Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies i, si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no quedar-nos a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hauríem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins l’edifici més proper.