Martorell tindrà un nou Palau de Justícia l’any 2024

1177
Visita consellera de Justícia terrenys nous jutjats
Visita consellera de Justícia terrenys nous jutjats

El Departament de Justícia invertirà 8 milions d’euros en la construcció del nou Palau de Justícia de Martorell. Estarà ubicat al solar que hi ha a Can Carreras, al costat de l’estació Martorell-Central dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La consellera de Justícia, Ester Capella, ha visitat aquest matí Martorell i ha anunciat que les obres començaran el juliol de 2022, tindran una durada de vint mesos i l’edifici estarà operatiu el març de 2024.

El solar on s’ubicaran els futurs jutjats és dels FGC, però la Generalitat el traspassarà al Departament de Justícia perquè hi construeixi el nou edifici. L’Ajuntament, per la seva banda, té previst aprovar al Ple Municipal d’aquest gener el planejament urbanístic que permetrà la construcció de l’equipament.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha visitat aquest matí el solar i ha detallat que “necessitàvem un Palau de Justícia nou que estarà definitivament en funcionament l’any 2024. El Departament de Justícia té ja el Pla d’Inversions i d’Equipaments aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i la partida pressupostària adjudicada a l’obra d’aquesta edificació”.

L’edifici “agruparà totes les dependències judicials de la ciutat en un únic espai”. La superfície actual destinada als nous usos judicials és d’uns 2.300 m2. El nou Palau de Justícia tindrà 5.050 m2. “La ciutat, per tant, guanyarà gairebé 3.000 m2 en serveis judicials”, ha remarcat la consellera.

Ester Capella, consellera de Justícia

Martorell compta amb set jutjats dispersats en sis edificis diferents del passeig del Sindicat i de l’avinguda Pau Claris, tots de lloguer. Són instal·lacions petites, antigues i en mal estat. El mobiliari ha quedat vell, els edificis tenen filtracions i hi ha dependències amb problemes d’accessibilitat. A banda, no tots els jutjats disposen de cel·les per a detinguts. Mentre no es disposi del nou edifici, el Departament de Justícia ha previst un pla d’actuacions per fer reparacions relacionades amb la il·luminació, la ventilació o l’electricitat.

“Avui hem visitat l’actual equipament judicial que, com saben, està molt dispers i no compta amb les millors condicions de treball. Hem de mirar de garantir que aquestes condicions siguin òptimes mentre durin les obres. La realitat és que tindrem uns jutjats que seran els que necessitem per a prestar un bon servei”, ha expressat l’alcalde Xavier Fonollosa.

Martorell reclama des de fa anys un edifici judicial en condicions. L’Ajuntament, de fet, va arribar a un acord amb la Generalitat l’any 2006 per fer un Palau de Justícia en uns terrenys ubicats entre l’avinguda Pau Claris i Montserrat. L’operació, però, no va tirar endavant perquè l’Agència Catalana de l’Aigua va declarar la zona inundable.

El Departament de Justícia va buscar després un edifici de lloguer d’uns 5.000 m2 per ubicar-hi tots els jutjats, però Martorell no disposava d’una oferta d’aquestes característiques. Generalitat i Ajuntament es van decantar, finalment, per l’opció de construir el Palau al solar de FGC a Can Carreras, ben situat i de fàcil accés per a la ciutadania.

El president de FGC, Ricard Font, ha assegurat que “cedir aquest solar gratuïtament per construir uns jutjats té una intencionalitat pròpia. Pensem que en aquest espai aconseguirem una intermodalitat funcional, que vol dir que tota la gent que hi passi, disposarà d’un servei de transport públic a tocar, i suposarà un increment de passatgers i serveis”.

Ricard Font, president FGC

Els jutjats de Martorell donen servei a nou municipis de les comarques del Baix Llobregat i l’Anoia, amb una població de 135.000 habitants. La plantilla és de 86 persones.