Medi Ambient estassarà camins a la serra de l’Ataix per reduir el risc d’incendis

971
Camí a la serra de l'Ataix
Camí a la serra de l'Ataix

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell impulsarà enguany una campanya de regeneració i manteniment de les zones boscoses de la serra de l’Ataix. Ho farà amb el suport de dues de les associacions que vetllen, de manera regular, pel manteniment dels camins i espais: l’ADF Martorell i el Motorclub Micorella. L’acció principal s’executarà a finals de primavera i se centrarà en netejar els entorns dels camins per reduir el risc d’incendi.

L’Ataix és un espai de manteniment dificultós, ja que “els terrenys estan fragmentats en moltes parcel·les petites i localitzar els propietaris o els seus hereus és, en alguns casos, impossible”, explica el regidor de Medi Ambient, Adolf Bargués.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Per segon any consecutiu, el consistori invertirà per regenerar el sotabosc.“Fem un tractament a mida en aquest terreny forestal, que té per objectiu evitar els incendis”. L’acció se centrarà al voltant dels camins de la serra i consistirà en tallar les plantes, lianes i arbustos que creixen al voltant dels arbres. “Estassarem una franja de 15 metres a banda i banda de tots els camins de muntanya”, explica el regidor.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

La campanya es durà a terme a finals de primavera i a principis d’estiu, quan hi ha una brotada natural de la vegetació.

Col·laboració amb l’ADF Martorell i el Motor Club Micorella

Medi Ambient comptarà amb la col·laboració de dues entitats locals que vetllen al llarg de l’any pel manteniment de camins i de l’entorn natural: l’ADF Martorell i el Motor Club Micorella. Bargués comenta que “agraïm molt el treball que fan aquestes dues entitats i la Societat de Caçadors, que trepitgen la muntanya periòdicament i li donen vida”.

L’ADF Martorell disposa d’una quinzena de voluntaris que col·laboren a mantenir neta la xarxa de camins a les dues grans àrees forestals del terme municipal: la serra de l’Ataix i Can Cases. Surten un parell de cops al mes, i tenen establerta “una periodificació anual per fer estassades al territori que detectem que pot tenir risc d’incendi, netejant el sotabosc d’esbarzers i arbustos per a evitar que s’estengui amb facilitat”, diu el seu president, Ferran Tortajada. Alhora, col·laboren “amb altres entitats com el Micorella, netejant zones que poden ser d’interès cultural”.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

El Motor Club Micorella porta més d’una desena d’anys recuperant i senyalitzant camins i corriols abandonats. Recentment, han recuperat “camins que porten a la Roca Dreta, a la capella de Sant Francesc o a algunes barraques, amb la voluntat que la gent ho pugui gaudir a peu, en bicicleta o en moto”, diu el president Pere Mas, qui afegeix que “si la gent fa servir els camins és molt més fàcil el seu manteniment”. Entre 15 i 20 persones, quasi un terç dels socis, “col·laboren en la neteja amb el dall o la desbrossadora, que es fa un parell de cops l’any: a finals de primavera i al setembre”.

Pere Mas, president del Motor Club Micorella

Tant l’Ajuntament com les dues entitats tenen clar que, amb la neteja dels camins, el seu ús freqüent i la neteja del seu entorn es redueix el risc d’incendi, que és especialment elevat durant els mesos d’estiu.