Mercè Parera: “la Biblioteca Martorell compleix un any i creix en usuaris i serveis”

471

El passat dilluns 28 de març la Biblioteca Martorell va complir un any des de la seva inauguració. Un primer aniversari en el qual el nou equipament i les majors prestacions que ofereix respecte l’anterior biblioteca han generat l’increment de visitants, d’usuaris, de carnets, d’ús del servei d’internet i de WiFi i de les activitats culturals de tot tipus que s’hi organitzen.

El centre recorda l’efemèride amb una petita exposició de fotografies i amb l’edició d’un vídeo que recull l’abans i el després de la construcció de l’equipament i les activitats que s’hi celebren, que també han augmentat amb la nova ubicació. La directora de la Biblioteca Martorell, Mercè Parera, fa balanç d’aquest any i parla també de l’enfocament de futur que es vol donar a aquest espai de cultura ubicat a l’avinguda de les Mancomunitats Comarcals.

Primer aniversari de la Biblioteca Martorell-Fa un any de la inauguració de la Biblioteca Martorell. Què s’ha preparat per tal de commemorar-ho?
-Hem fet dues propostes. Per una banda, hem posat al vestíbul una petita exposició que escenifica un pastís gegant, envoltat de fotos que commemoren els diferents actes i activitats que s’han fet aquest darrer any. Per una altra, hem preparat un vídeo que en 12 minuts que resumeix totes les activitats fetes a la Biblioteca i que inclou un abans i després de la seva construcció, des que era un solar per aparcar cotxes i fins el moment actual. L’hem penjat al facebook de la Biblioteca i aquesta setmana el projectem a les diferents pantalles de tv que tenim distribuïdes per l’espai. Tothom qui vulgui veure’l, nomes cal que es faci amic del nostre facebook.

-Com ha canviat la Biblioteca Martorell en un any?
-Hem notat un increment en tots els serveis. Per exemple, quant a visitants, el 2014 n’havíem tingut 79.708, i el 2015 vam pujar als 108.241. Tot això tenint en compte que la Biblioteca no va estar oberta els tres primers mesos de l’any passat. Pel que fa als préstecs, han pujat moltíssim en aquest temps, passant de 35.491 documents a 44.586, i els usuaris de préstec, d’11.336 a 13.916.

-Quin volum d’usuaris hi ha actualment a l’equipament?
-Tenim 14.525 usuaris amb el carnet de la Biblioteca, tot i que cal dir que no tots són de Martorell, ja que també ve gent de la contornada. Els residents a Martorell suposen el 67% del total, i en són 9.745. Creiem que és força elevat el volum de població que té el carnet de la Biblioteca, i cal tenir en compte que cada dia seguim fent nous carnets, ja que encara hi ha gent que ens està coneixent ara per primer cop.

Primer aniversari de la biblioteca martorell 05-Quina és la manera de captar-los?
-Nosaltres utilitzem tots els mitjans que tenim disponibles i totes les activitats per seguir donant-nos a conèixer. Una mica és el que pretenem amb les activitats que fem: arribar a tot aquest públic potencial que encara no ens coneix suficientment. I escoltar les seves propostes.

-Quin tipus d’activitats engloba la programació de l’espai? S’han incrementat, en el darrer any?
-El 2015 vam fer 121 activitats d’animació a la lectura, clubs de lectura, presentacions de llibres i hores del conte per a infants, que contrasten amb les 92 de l’any anterior. Això es ha fet pujar també el número de persones que hi assisteixen: el 2015 hi han participat 4.568 persones, dues mil més. Estem molt contents, les xifres són boníssimes per nosaltres, però cal dir que d’alguna manera era el que realment esperàvem, degut a la inversió que s’ha fet en un edifici de tal magnitud.

-Hem parlat en clau quantitativa, però parlem de l’aspecte qualitatiu. Quina és la percepció que capta per part dels usuaris un any després d’entrar en servei?
-La gent agraeix moltíssim la separació d’espais: els infants tenen una sala infantil per a ells, els estudiants disposen d’una sala fantàstica i gegant a la primera planta amb molt silenci per concentrar-se i estudiar, i la gent gran i resta de públic tenen una zona al vestíbul en la que poden venir a llegir la premsa i revistes. I al fons, hi ha un darrer espai de còmics i sofàs per a gent més jove. Tothom troba l’espai que li interessa dins la biblioteca, i disposem d’una sala d’actes polivalent.

-Això n’ha augmentat el número de persones que hi assisteixen?
-Sí, hem notat més increment a la sala polivalent, sobretot quan venen a fer xerrades i presentacions de llibres persones que són de Martorell. En molts d’aquests casos omplim la sala, que té capacitat per a unes 80 persones. A més de seguir oferint xerrades, presentacions de llibres i hores del conte, escoltem i programem activitats noves que la gent ens demana. En aquest sentit, els actes infantils també hi tenen una acollida molt important i hem afegit activitats per a nens de 0 a 3 anys, amb molt bona acceptació.

Primer aniversari de la biblioteca martorell 06-Pel que fa a les noves tecnologies, de quina manera hi aposta la Biblioteca Martorell?
-L’ús d’internet ha pujat moltíssim arran de ser a les noves instal·lacions. Hem de tenir en compte que a la biblioteca del Centre Cultural només hi havia quatre terminals en els quals la gent es podia connectar, i aquí en tenim una vintena. Això ens ha fet passar dels 12.650 usuaris que feien servir el servei d’internet fix el 2014 a 19.522 de l’any passat. L’explicació és clara: quants més terminals ofereixes, més persones se’n beneficien. I el mateix ens succeeix amb el servei de WiFi.

-Al marge del préstec de llibres i del servei d’internet, què més està oferint la Biblioteca Martorell?
-Ara disposem de dos clubs de lectura infantil, un de lectura en anglès i 2 de genèrics, en torns de tarda i nit. Fem moltes visites escolars, i tallers de pares i mares amb les llars d’infants. Però no ens aturem aquí: intentem satisfer les demandes que ens fa el públic, i volem fer noves activitats i de més qualitat. Tenim en perspectiva crear un club de lectura per a gent jove, un altre per a gent que volen aprendre el català a nivell bàsic en acord amb el Servei Local de Català i un taller de lectura per a pares i mares sobre temes de pedagogia i d’educació dels fills.