Mercè Parera transcriu els dietaris de guerra dels seus avis per mantenir viu el seu llegat

584
Presentació 'Vides truncades' de Mercè Parera
Presentació 'Vides truncades' de Mercè Parera

Coincidint aquest dijous amb el quart aniversari de la Biblioteca Martorell, la seva directora Mercè Parera hi ha presentat el llibre Vides truncades (Círculo Rojo), un recull dels dietaris de la Guerra Civil que van escriure els seus dos avis. Parera ha estat acompanyada de l’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Sergi Corral, i el vicepresident del Centre d’Estudis Martorellencs i prologuista del llibre, Alfred Mauri. L’acte ha comptat amb l’actuació del violoncel·lista Julià Borràs i la lectura d’alguns fragments a càrrec de Jacint Soler, Jordi Morera, Alba Bohigas i Rosa Grau.

Amb aquest llibre, Parera ha volgut homenatjar als seus avantpassats, “dues persones bones i honestes que van ser arrancades de la seva llar, la seva feina i de la seva família per viure en carn pròpia una guerra que mai s’hauria d’haver produït”, ha dit. El seu avi matern, Gabriel Raspall i Culell (1906-1963), es va incorporar a l’exèrcit republicà el dia 30 d’abril de 1938, mentre que el seu avi patern, Magí Parera i Parera (1907-1993), va ser mobilitzat per anar al front el dia 16 de maig de 1938.

Amb to directe i colpidor, la bibliotecària ha transcrit, dia per dia, les vivències i pensaments de l’un i l’altre. “No es coneixien i mai no van coincidir geogràficament, però tots dos parlen de l’enyorament a la família, de la gana que passaven, de les atrocitats que veien i els disbarats que cometien alguns soldats”, ha expressat.

Mercè Parera, autora del llibre

Gabriel Raspall va acabar en un camp de concentració a Cervera, on va estar a punt de morir. “La vida se li va truncar, va quedar molt tocat i mai no es va recuperar”. Magí Parera va poder refer-se’n, tornar a les seves vinyes i amb la seva família, però mai no va poder parlar de les seves vivències al front. “Precisament, per combatre aquest silenci i evitar que es tornin a repetir situacions tan terribles, he volgut deixar constància en aquest llibre”.

Mercè Parera, autora del llibre

Els beneficis de la publicació els destinarà a Òmnium Cultural. “La casualitat ha volgut que publiqués aquest llibre quan el nostre país està vivint uns moments políticament complicats. Els meus avis eren d’esquerres, però políticament no estaven pronunciats. Eren unes persones moderades, respectuoses, molt amants de la cultura catalana i de la seva terra. El que està passant ara amb persones que mai haguessin imaginat haver d’estar a la presó, crec que els hauria afectat molt i s’haurien rebel·lat contra aquesta situació”.

Mercè Parera, autora del llibre

Vides truncades és el primer llibre de Mercè Parera, directora des de fa 28 anys del servei bibliotecari a casa nostra. Des d’en fa tres, col·labora al programa literari Martorelletres de Ràdio Martorell, i al 2003 va publicar un recull de poesies del seu avi Gabriel (Antologia poètica de Gabriel Raspall) després d’un intens treball de recopilació, transcripció i correcció, amb edició de l’Ajuntament de Sant Sadurní.