Més compromís local d’avançar en la lluita per la igualtat entre dones i homes

474
Dia Internacional de les Dones
Dia Internacional de les Dones

Martorell referma la lluita per l’assoliment de la igualtat entre dones i homes i es compromet a seguir desplegant polítiques de prevenció, eines i protocols contra la violència masclista, les desigualtats i altres formes de discriminació. Així es va decidir, en el Ple de dilluns, en una moció secundada de manera unànime per totes les forces presents al consistori. La declaració arriba en el preludi del Dia Internacional de les Dones, el proper 8 de març.

El text argumenta que en la nostra societat les desigualtats i discriminacions cap a les dones encara són molt presents, malgrat els avenços realitzats. Destaca que “les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones”, i que això comporta “una major precarietat laboral i una feminització de la pobresa. Les dones representen la majoria de les víctimes de pobresa energètica i més d’un 70% dels contractes a temps parcials”, alhora que “la bretxa salarial és una realitat que no es tanca”.

“Com a equip de govern apostem per seguir treballant per la igualtat, vetllar pel seu compliment i fer-ne partícip tota la població. Treballarem des de tots els àmbits, sobretot des de l’educació, per a que les nenes i nens creixin en plena igualtat i sense prejudicis”, apuntava la regidora d’Igualtat, Belén Leiva, de Junts per Martorell, qui afegia que “volem que des del nostre poble, totes les dones i nenes tinguin els mateixos drets i deures que els homes, les mateixes oportunitats i total llibertat per ser i arribar allà on desitgin”.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Martorell

Aquesta situació laboral contrasta “amb l’àmbit educatiu, on les dones representen el 60% de les llicenciades i, en canvi, els càrrecs de més rellevància en tots els sectors continuen sent ocupats majoritàriament per homes”. Així ho expressava Soulimane Messaoudi, regidor d’ERC, grup que va proposar la moció.

Soulimane Messaoudi, regidor d'ERC a l'Ajuntament de Martorell

La regidora socialista Remedios Márquez reflexionava que “cap país pot dir que ha assolit encara la igualtat de gènere. Malgrat els progressos, el canvi és desesperadament lent”. Apuntava que al món “hi ha restriccions legals que impedeixen a 2.700 milions de dones accedir a les mateixes opcions laborals que els homes, existint una gran bretxa salarial. Les dones i nenes treballen més, guanyen menys i tenen menys opcions”.

Remedios Márquez, regidora del PSC a l'Ajuntament de Martorell

Movem Martorell va manifestar estar “absolutament d’acord” amb el text, que segons la confluència d’esquerres “és dels que més representats ens han fet sentir, sobretot per l’argument d’estar immersos en una cultura heteropatriarcal”, segons deia la regidora Laura Ruiz.

Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell a l'Ajuntament de Martorell

El portaveu de C’s, Juan José Pérez, afegia que “fomentem i donem suport a qualsevol acció en favor dels drets i d’eliminar les desigualtats entre les persones”, i va elogiar la capacitat de consens de la moció.

Juan José Pérez, regidor de Ciutadans a l'Ajuntament de Martorell

Més prevenció, nous plans d’igualtat i lluita contra la bretxa

Per tot plegat, l’Ajuntament es compromet a “continuar treballant pels drets de les dones, en col·laboració amb les entitats”, a “rebutjar qualsevol discriminació i violència” i a posar en marxa “eines i protocols, amb la perspectiva de gènere com a eix central d’actuacions i polítiques del govern municipal”.

Es preveu crear nous Plans d’Igualtat i Protocols de prevenció i abordatge de l’assetjament com a fórmula preventiva, i a treballar amb empreses del municipi “per l’elaboració de plans d’igualtat que facin possible la reducció de la bretxa salarial, la promoció de dones als càrrecs de decisió, la formació del personal en matèria d’igualtat i l’adopció de mesures per conciliar la vida personal, familiar i laboral”.

L’administració local farà costat a les mobilitzacions feministes, a implementar polítiques que redueixin els casos de pobresa energètica que, en gran mesura, afecten a dones grans que viuen soles, i a comunicar els acords a totes les administracions, agents socials i entitats.