Més de 400 persones se solidaritzen amb els presos polítics en un emotiu Sopar Groc d’Òmnium

902
Sopar Groc d'Òmnium Cultural
Sopar Groc d'Òmnium Cultural

Més de 400 persones van assistir aquest divendres al Sopar Groc, organitzat per Òmnium Cultural de Martorell a la pista-jardí d’El Progrés, per solidaritzar-se amb els presos i exiliats polítics. Familiars dels dirigents de les entitats sobiranistes i dels polítics empresonats, juristes i diputats, van intervenir per narrar el context de captiveri i agrair les mostres de suport d’arreu del país. L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va recalcar la inexistència dels delictes de rebelió i sedició en les accions del govern català dels passats setembre i octubre, va parlar d’un nou clima amb els recents governs català i espanyol i va abogar per un canvi de mentalitat a Europa que portarà, malgrat el patiment actual, al triomf del moviment sobiranista.

El Sopar Groc va recaptar fons per a la caixa de solidaritat i va donar veu a familiars dels presos com la Neus i l’Ester Cuixart –germanes del president d’Òmnium Jordi Cuixart- o Artur Junqueras –pare del vicepresident Oriol Junqueras-. També es va escoltar l’experiència personal que va viure a la presó la consellera Meritxell Borràs.

A més del sopar, la vetllada –presentada pel membre d’Òmnium Domènec Hernández- va incloure actuacions musicals d’Anna Tobella, Alessio Coppola, Xavier Pagès i Llorenç Castelló, un recitat poètic de Montserrat Barlam i actes simbòlics. Un d’ells va ser la col·locació de fotografies dels presos i exiliats independentistes sobre unes cadires buides. També es va interpretar el cant dels Segadors mentre el públic lluïa cartolines amb la frase Us volem a casa.

Els familiars descriuen el dia a dia dels presos

Neus Cuixart va obrir la ronda d’intervencions agraint, com la resta de convidats, “la resposta brillant del poble, que suposa una ajuda descomunal per seguir dempeus fins quan calgui”, i recordant “els 235 dies que el nostre germà Jordi i també Jordi Sánchez són a la presó, així com la resta d’empresonats Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull, i els exiliats per la causa”.

Neus Cuixart, germana del president d'Òmnium Cultura, Jordi Cuixart

El pare del vicepresident Oriol Junqueras, Artur Junqueras, va referir-se a la polèmica aparició, aquesta setmana, dels vídeos enregistrats a l’interior del centre penitenciari d’Extremera.“Malgrat tot, veure l’Oriol escombrant no el denigra, perquè tot allò que fa procura fer-ho bé. Qui es degrada és qui violenta la intimitat dels presos”, va afirmar.

Artur Junqueras, pare del vicepresident Oriol Junqueras

L’ex consellera Meritxell Borràs -qui va ser a la presó d’Alcalá Meco durant 32 dies-, va explicar la seva experiència personal: “la presó és dura, perquè t’allunya dels teus. Només hi pots parlar 5 minuts al dia per telèfon i veure’t darrera d’un vidre 40 minuts setmanals”. Borràs va recordar també el patiment davant l’operació de detenció, durant algunes hores, de dirigents de la Diputació de Barcelona –Operació Estela- i va destacar la figura de Salvador Esteve, present a la vetllada, com “una escola de ser un bon alcalde i de compromís amb la gent”.

Meritxell Borràs, consellera de la darrera legislatura al Parlament

Dos diputats de casa se sumen al suport

L’actual diputat del Junts per Catalunya, el martorellenc Eduard Pujol, va pronunciar també unes paraules: “el dia 1-O ens van fer molt mal, però vam guanyar” i va ressaltar que malgrat el patiment actual dels processats, dels seus familiars i de les persones que simpatitzen amb la seva causa “el dia que siguin a casa i que guanyem els drets polítics haurà valgut la pena tot aquest viatge”.

Eduard Pujol, diputat al Parlament de Catalunya

Joan Capdevila, diputat martorellenc a Madrid per Esquerra Republicana, va explicar que “he anat quatre vegades a veure els presos i les condicions de la presó són molt dures. No ho desitjo a ningú”, va exemplificar el cas de Meritxell Borràs com a persona que va passar per la presó afegint que “el seu esforç i el de tots no serà en va”.

Joan Capdevila, diputat al Congrés

Alonso-Cuevillas: “Patirem, però guanyarem. Europa està escandalitzada”

Sopar Groc d'Òmnium Cultural
Sopar Groc d’Òmnium Cultural

L’advocat, jurista i economista, catedràtic en dret per la UB i actual advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, reconeixia que el conflicte Catalunya-Espanya està portant “molt de patiment” però va afirmar que “tot i que no podem precisar quant de temps trigarà a resoldre’s, tingueu el convenciment que guanyarem”.

Alonso-Cuevillas va recalcar que des del punt de vista jurídic “no hi ha hagut rebel·lió ni sedició, sinó com a molt, desobediència”. Va denunciar que “el poder judicial espanyol no ha fet la transició i manté estructures de l’antic règim” i va recalcar que “l’opinió pública europea està canviant i la premsa està escandalitzada amb el poder judicial espanyol”. Per l’advocat, “Europa no deixa de ser un club d’estats, però està pressionant. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja va dir recentment al parlament flamenc que el conflicte s’ha de solucionar per la via del diàleg”. Alhora, va considerar que la constitució del nou govern espanyol “pot obrir noves finestres d’oportunitats. No estem pitjor que la setmana passada”.

Jaume Alonso-Cuevillas, advocat, jurista i economista

Gibert: “No ens podíem quedar al marge dels qui pateixen una situació injusta”

El president d’Òmnium Cultural a Martorell, Jordi Gibert, va agrair la gran afluència a l’acte i va recalcar que “no ens podíem quedar al marge de la situació que viuen els presos represaliats. Hem d’estar al costat dels qui viuen una stuació injusta per solidaritzar-nos amb el seu patiment, que és el nostre patiment, i fer-los saber que no estan sols”.

Jordi Gibert, president d'Òmnium Cultural a Martorell