Més de 500 martorellencs ja han participat del programa de cribratge del càncer de Còlon

830

Més de 500 martorellencs ja han participat del cribratge del càncer de Còlon a través del programa de detecció precoç que per primer cop han posat en marxa l’Institut Català d’Oncologia (ICO) amb la col·laboració de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell i l’Ajuntament. Les proves de prevenció han permès detectar a temps 27 casos per estudiar possibles lesions. La campanya acabarà a mitjans de març i des de l’Ajuntament recomana als ciutadans que es facin les proves oportunes per prevenció.

A mitjans d’octubre, l’Ajuntament de Martorell, a través del departament de Salut, la Generalitat i l’ICO van posar en marxa aquest programa adreçat a homes i dones residents al municipi d’entre 50 i 69 anys i que se’ls ha convidat a través d’una carta. El Programa consisteix a diagnosticar i tractar els casos de càncer de còlon i recte al més aviat possible perquè hi hagi moltes més probabilitats de curació.

La regidora de Salut, Mercè Morera assegura que “de moment més de 500 persones ja han realitzat la prova i d’aquestes, 27 persones han tingut un resultat positiu i per tant hauran de fer una colonoscòpia per confirmar o descartar que no hi hagi cap lesió”. Les persones que han tingut un resultat positiu no disposen del resultat de les colonoscòpies perquè algunes encara no s’han realitzat i, d’altres, són a l’espera del resultat de l’antonomia patològica. “És una prova molt senzilla, que es pot fer en qualsevol farmàcia, i que té una gran transcendència per descartar o confirmar alguna lesió”, apunta Morera.

Aquelles persones que se sotmetin a la prova es detectarà si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. El resultat es comunicarà abans d’un mes. En aquests primers tres mesos de campanya de prevenció s’ha convidat a 4.187 persones residents a Martorell de les 6.004 que participaran fins a mitjans de març.

El càncer de Còlon, el més freqüent

El càncer colorectal és el càncer més freqüent en la població si es consideren els dos sexes. És el segon tumor més freqüent en les dones, després del de mama, i el tercer en els homes, després dels de pròstata i pulmó. La seva freqüència augmenta amb l’edat i la majoria dels casos se solen donar per sobre dels 50 anys.

Morera diu que “el càncer de Còlon està creixent entre la població i l’objectiu d’aquesta campanya és prevenir i detecció el més aviat possible, en cas de lesió, perquè si no, tot es fa més agressiu”. Quan finalitzi la campanya, segons Morera, “ens servirà per conèixer quantes persones han participat en la prova i, sobretot, quines han tingut incidència i quina prevenció s’ha pogut desenvolupar”, conclou.

A Catalunya, cada any es detecten més de 6.000 casos de càncer de Còlon. A més, suposa la segona causa de mort per càncer.