L’artista martorellenca Mho Dueñas marxa aquest dijous cap a la ciutat gallega de Ferrol per participar al certamen Las Meninas de Canido, on 29 creadors participaran en la cita anual d’art urbà. Dueñas té previst repintar, entre dijous i diumenge, una de les seves obres anteriors. La nova creació vol fer reflexionar l’espectador al voltant de la dona com a objecte d’intercanvi al llarg de la història.
Dueñas participa des de 2015 a aquest certamen que va crear l’any 2008 l’artista local Eduardo Hermida per intentar posar fre a la degradació del seu barri, Canido, a l’extrem est de Ferrol. Una cita que, any rere any, convida artistes d’arreu del món a reinterpretar un dels quadres més coneguts del Museo del Prado, Las Meninas, de Velázquez. En aquest cas, però, sobre murs i parets exteriors, cadascú amb el seu estil i intenció.
Aquest any, la martorellenca taparà La Menina de les arrels, que va fer fa anys al carrer Atocha, per refer-la i “aportar una visió de la dona com a objecte d’intercanvi al llarg de la història”. El fil conductor seran els personatges del quadre de Velázquez: “Tant la infanta Margarita com las Meninas i la resta de personatges són monedes d’intercanvi”, afirma Dueñas, qui a través de la nova creació pictòrica palesarà “que hi ha unes arrels genètiques que no ens podem treure de sobre” i que “aquestes dones estan venudes des que neixen”.
Mho Dueñas
Per això, ja té a punt un esbós “amb una menina asseguda que té el cabell posat cap amunt en forma d’arrels, que són les arrels genètiques. A més, té una cremallera a la boca, ja que no pot parlar, el tors nu perquè està considerada com un tros de carn, i a la part de baix va vestida amb la faldilla i al davant un protector per a aquest úter sagrat que havia de donar hereus a la cort”.
Mho Dueñas
Mho Dueñas reconeix que, per ella, Meninas de Canido és “molt més que un festival d’art urbà, és la trobada amb la meva família pictòrica, cada any més sòlida”. Una experiència que l’enriqueix i que li dona “l’oportunitat de continuar aprenent dia a dia, compartir el que saps amb altres artistes i fer art al carrer, ja que jo treballo a cobert un 95% del temps”.
L’artista reivindica, per tot plegat, que “l’art serveix, ha d’estar al carrer i els municipis ens han de facilitar aquesta tasca, perquè és un moment de cohesió i de treball conjunt”, on col·laboren artistes professionals amb altres espontanis.
Mho Dueñas
Des d’aquest dijous i fins diumenge -o dilluns, depenent de l’evolució dels treballs- Dueñas donarà forma a la seva nova Menina en una edició especial, absent de les habituals activitats paral·leles -tallers infantils, concerts i trobades d’artistes- per raons de seguretat. Aquesta nova obra i la que va fer a la veïna praza Cruceiro, seran des del proper dilluns les seves dues aportacions als carrers de la ciutat gallega.