Unes 500 persones s’han aplegat aquest matí per participar a la 41a pujada de la senyera a la muntanya de Les Torretes. L’acte, organitzat per la Secció Sardanista de Martorell, és un dels més emotius i esperats, ja que es tracta de la senyera més gran que es desplega a Catalunya amb motiu de la Diada. Més de 200 persones han assistit a l’esmorzar de germanor i a la ballada de sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa, que han tingut lloc a la plaça de la Vila.

Ferran Porta, membre de la Secció Sardanista de Martorell, ha estat l’encarregat de llegir el manifest a la muntanya, que ha estat retransmès en directe per l’emissora municipal Ràdio Martorell. Porta ha recordat com “fa 304 anys que ens van arrabassar la llibertat i les institucions catalanes. Ara, continuen volent anul·lar la nostra personalitat. Estem més a prop que mai de recuperar la llibertat, les institucions catalanes i refermar la identitat. Entre tots hem d’aconseguir-ho, fer república i ser independents; pacíficament, sense enemistar-nos amb Espanya. Podem ser bons veïns i bons amics; tenir una molt bona relació industrial i comercial. No cal discutir, amb arguments es pot dialogar”. “La Independència l’aconseguirem amb constància, voluntat, convicció, paciència i confiança”.

En l’enlairament hi han participat els Gegants de Martorell amb el Diable i els Capgrossos amb sis caps: la Queta, en Roc, el Petit, la Madrona, la Roser i el Tabaler. També hi han pres part els Grallers i membres d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana. L’acte ha clos amb el cant conjunt d’Els Segadors. A continuació, la Secció Sardanista ha repartit uns 250 esmorzars a la plaça de la Vila a base de pa amb tomàquet, pernil, vi, gelat i cafè. A les 11.00h, s’ha fet l’audició de sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa, que han estrenat la sardana El Diable i la Velleta amb motiu dels 25 anys de les figures festives.

26a sortida en moto de l’AMCAM

L’Associació de Motos Antigues i Clàssiques de Martorell (AMCAM) ha organitzat la 26a sortida des de la plaça de l’Església. En aquesta edició hi ha assistit una setantena de motos, que s’han concentrat a primera hora del matí a la plaça de l’Església. Després d’esmorzar plegats a Ca n’Oliveras, han fet ruta per Masquefa i la Creu de l’Aregall, on hi han exhibit una senyera, han cantat Els Segadors i han retornat cap a Martorell.

L'alcalde Xavier Fonollosa i la regidora Míriam Riera a l'ofrena de Sant Boi

Ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, han assistit a la tradicional ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat, a la qual hi eren convidats els alcaldes i alcaldesses dels 30 municipis del Baix Llobregat, representants dels grups parlamentaris catalans, partits polítics, sindicats, organitzacions empresarials i més d’un centenar d’entitats. Sant Boi és un dels punts de trobada habituals de l’Onze de Setembre a Catalunya, a causa de la vinculació amb la figura històrica de Rafael Casanova i per haver estat escenari de la multitudinària Diada de l’any 1976.

Aquesta tarda participaran a la manifestació ‘Diada per la República’ que Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana han organitzat conjuntament a Barcelona, en la qual s’hi han inscrit més de 460.000 persones. La concentració tindrà lloc a la Diagonal, entre el carrer de Castillejos, a tocar de la plaça de les Glòries, i el Palau Reial.