Migra Studium explica a El Foment la vulneració de drets en Centres d’Internament d’Estrangers

1181
Margarita García. Fundació Migra Studium
Margarita García

La coordinadora de programa de la Fundació Migra Studium, Margarita García, va ser dijous a Martorell per parlar de la situació en la qual es troben les persones que són en Centres d’internament d’Estrangers (CIE). La ponent va denunciar que en aquests centres, que depenen del Ministerio del Interior, es vulneren els drets fonamentals dels seus interns: persones indocumentades que hi resideixen durant un termini abans de ser expulsats del país. L’acte el va organitzar l’Associació Social Cristiana de Voluntaris de Presons (ASCVP), conjuntament amb l’Associació per la Integració i Reinserció de Persones Socialment Vulnerables o en Situació d’Exclusió Social (PERSOVUSES).

‘CIE: Un tros invisible d’aquest món’ era el títol de la xerrada per explicar la situació de les persones que són als CIE, organismes desplegats arreu d’Europa des de 1985. La finalitat que tenen és la d’acollir temporalment persones indocumentades abans no siguin expulsats als seus països d’origen. Al continent n’hi ha 280, un dels quals es localitza a Catalunya: el de la Zona Franca de Barcelona, amb capacitat de 230 places.

No obstant, entitats com Migra Studium denuncien que “els CIE esdevenen presons encobertes en les que hem trobat vulneracions de drets, i que no compleixen la funció per a les que han estat creades”, tal i com exposava Margarita García. Afegia que “les instal·lacions no permeten atendre els interns com cal, es genera amuntegament i hi ha grans dificultats de comunicació per causa idiomàtica i manca de traductors, que esdevé la base de molts altres problemes relacionats amb la salut o amb la comunicació amb els seus advocats o familiars”. Per tot plegat, García deia que els interns “estan exposats a un patiment innecessari. Cal no oblidar que estem parlant de persones que no són allà per haver comès cap delicte, sinó pel fet de no tenir papers, una simple falta administrativa”.

La Fundació Migra Studium, promoguda per la Companyia de Jesús a Catalunya, es dedica a treballar per la defensa de la dignitat i els drets de les persones migrants més vulnerables. Una xarxa de més de 160 voluntaris desplega accions com ara l’atenció educativa a infants i famílies, acollida i acompanyament, espai sociolingüístic, formació laboral, reflexió sobre migracions o espai interreligiós. I en referència al CIE de la Zona Franca de Barcelona, l’ONG en fa visites cinc dies la setmana: “un equip de voluntaris s’ofereix com a mediador entre l’intern i familiars i advocats. Escoltem els interns i la seva problemàtica particular, analitzem les seves condicions de salut i els posem en contacte amb assistents socials”, destacava la conferenciant.