Missa, concert i tastet a la capella de Sant Joan per venerar diumenge la Verge del Tíscar

487
Festa del Tíscar a la capella de Sant Joan
Festa del Tíscar a la capella de Sant Joan

Aquest diumenge, l’Associació de Veïns del barri del Pont del Diable celebra la Festa del Tíscar. Al llarg del matí se celebrarà una missa solemne dedicada a la Verge del Tíscar i a Sant Martí de Porres, un concert a càrrec de Carme Miró i el repartiment de la coca de codony commemorativa de la festa.

La capella de Sant Joan albergarà les activitats. Un espai que és l’únic que resta de l’antic hospital de malalts pobres fundat extramurs de Martorell l’any 1205, i de la que se’n té documentació des del 1313. Diumenge se celebrarà una missa solemne, que començarà a les 12.15h. Aquesta cerimònia religiosa substitueix la que es fa habitualment els diumenges al migdia a la parròquia de Santa Maria.

Tot seguit, pels volts de les 13.00h, la soprano martorellenca Carme Miró i la pianista Mercè Sanchís oferiran un concert amb obres del llibre Vermell de Montserrat, Joan Cererols, Pau Casals, Franz Shübert, Frederic Mompou i Àngel Rodamdam. Isidre Ricart, secretari de l’AV Pont del Diable, ho comenta.

Isidre Ricart, secretari de l'AV Pont del Diable

En acabar, la junta de l’Associació de Veïns repartirà coca del Tíscar per a tothom. Una recepta del segle XVIII elaborada a base de codony, que l’historiador Ferran Balanza va recuperar dels arxius municipals i que el pastisser Ramon Artigues ha recreat. “Una coca que només es fa en aquesta època de l’any”, comenta Ricart, que anima tothom a passar-se pel Pont del Diable.

Isidre Ricart, secretari de l'AV Pont del Diable

La festa venera la imatge de la Verge del Tíscar, patrona del poble de Quesada, a Jaén, que veïns d’aquesta població van donar a la capella martorellenca l’any 2011. El seu culte a la capella arrenca de l’any 1751, quan un soldat de Quesada que participava a la Guerra del Francès es va curar de les seves ferides a l’hospital de Martorell i va complir la promesa de donar una imatge de la verge del seu poble.

Isidre Ricart, secretari de l'AV Pont del Diable

Aquest diumenge 10 de novembre, el Pont del Diable es retroba amb una de les seves festivitats més emblemàtiques, junt amb les de Sant Joan.