Montserrat Barlam: “Escriure m’ajuda moltíssim a lluitar per la vida”

1325
Recital poètic de Montserrat Barlam
Recital poètic de Montserrat Barlam

La martorellenca Montserrat Barlam ha recitat, aquesta tarda a la Biblioteca Martorell, un recull de poemes propis. Textos que l’autora va aglutinar en el seu llibre De poesies i altres vivències (2014) i altres de més recent creació. Barlam està duent a terme un tractament contra el càncer i reconeix que escriure l’està ajudant molt a lluitar per mirar endavant.

Nascuda a Olesa de Montserrat l’any 1947 i afincada a Martorell des del 1969, a Barlam, l’afició per l’escriptura no li va venir pas dels antecedents familiars. Confessa que “no vaig poder ni treure’m el graduat escolar, ja que em van posar a treballar en una fàbrica de gènere de punt i també a la pastisseria familiar, La Montserratina”. El cuquet es va despertar “potser perquè sóc una dona molt sensible i romàntica. Un dia em va venir al cap un poema d’amor i el vaig escriure en un paper”.

I del paper a una llibreta. I de la llibreta, directe a la memòria. Barlam diu que “escric els poemes tal i com em venen al cap i no m’entretinc a buscar sinònims per a que quedi més bonic”. Els poemes es van publicar l’any 2014 amb el títol De poesies i altres vivències. Recullen unes 70 creacions que parlen de l’ésser humà, de la natura, de la terra i dels estats d’ànim. L’autora explica que la publicació va partir d’un moment vital molt delicat: “vaig patir la mort dels meus germans i una d’elles m’havia fet jurar que publiqués el llibre. I la psicòloga em va dir que fés 3 coses: no deixar de córrer, viatjar i escriure’l”.

El recital ha omplert de gom a gom la sala polivalent, amb més d’un centenar de persones i diversos amics de l’autora, que l’han acompanyat a l’escenari. S’ha llegit un compendi de poemes d’aleshores i d’altres d’actuals, dels darrers tres anys. “Escriure m’ajuda moltíssim a lluitar per la vida”, confessa, ara que s’està tractant d’un càncer. En la següent entrevista concedida al programa Martorelletres de Ràdio Martorell, Barlam parla de com els entrebancs de la vida l’han marcada molt a l’hora d’escriure.