Mossos desplega un pla de contingència per la seguretat de les víctimes de violència

1165

Els Mossos d’Esquadra han posat en marxa un pla de contingència per garantir la seguretat de les víctimes de violència masclista i domèstica, i de les persones vulnerables en el marc de l’aplicació de les mesures excepcionals de confinament decretades el passat 15 de març. El confinament pot produir situacions negatives per a la convivència i, en els casos més greus, pot desembocar en situacions de violència.

Aquest pla neix amb la voluntat de prevenir possibles casos de violència contra les dones de maltractaments en l’àmbit familiar, com ara els maltractaments a infants, situacions de violència filio-parental o del maltractament a les persones grans. Els incidents relacionats amb conflictes familiars i violència de gènere que els Mossos d’Esquadra han gestionat des del passat cap de setmana a través del 112 pugen lleugerament, segons ha detallat Montserrat Escudé, inspectora del cos de Mossos d’Esquadra.

Montserrat Escudé, inspectora Mossos d'Esquadra

Es tracta d’augmentar les accions de seguiment i protecció a les víctimes per adaptar-les a l’actual situació d’emergència i incrementar la percepció de seguretat de les víctimes i la ciutadania en general. Actualment, els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) realitzen el seguiment a un total de 17.133 persones, de les quals 11.799 disposen de mesures judicials o de fiscalia de protecció. Aquests seguiments corresponen a víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella, de violència domèstica, de violència sexual, de mutilació genital femenina, de matrimonis forçats, d’il·lícits penals motivats per l’odi i la discriminació i de tràfic d’éssers humans.

Montserrat Escudé, inspectora Mossos d'Esquadra

En el cas, de víctimes conegudes, des dels GAV s’intensificaran els contactes per saber quina és la seva situació actual i per proporcionar-los eines en cas de tenir necessitat de denunciar a la policia. Amb la resta de víctimes de es treballarà de manera intensiva per assegurar que no es trobin en risc com a conseqüència del  confinament.

L’actual situació pot fer aflorar nous casos de víctimes que no han denunciat mai el seu cas a la policia, de manera que aquest pla també va destinat a aquestes persones. Per tal de garantir una comunicació més àgil i efectiva amb aquest col·lectiu, els Mossos d’Esquadra posen en funcionament una bústia de correu que sota el nom de mossos.atenciovictimes@gencat.cat atendrà aquells casos de persones que es troben en una situació de vulnerabilitat.

Aquesta bústia de correu no substitueix en cap cas al telèfon d’emergències 112 que sempre s’ha d’utilitzar en situacions greus i que comportin l’activació de les patrulles policials.

Les famílies que tenen un familiar desaparegut i que aquests dies, amb la situació de confinament, veuen augmentar la seva situació d’angoixa o el previsible augment de situacions de ciberassetjament o d’estafes per internet, també seran objecte d’aquest pla.

Montserrat Escudé, inspectora Mossos d'Esquadra

Les accions policials s’estructuren en tres vessants: la prevenció a través d’interpel·lar a la corresponsabilitat del veïnatge I l’entorn més proper , el seguiment de les víctimes conegudes i les campanyes de prevenció a través de les xarxes socials de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra i de la complicitat de les entitats que treballen contra la violència masclista.