Centenars de famílies han volgut apropar-se aquest diumenge a la festa d’inauguració del Parc d’Europa, al barri del Camí Fondo. Un espai acollidor, a tocar del turó Europa, que incorpora jocs inclusius perquè els infants amb dificultats puguin gaudir-ne i divertir-se tots junts. Aquesta va ser la proposta més votada per la ciutadania de Martorell als Pressuposts Participatius de l’any passat.

La festa d’inauguració ha comptat amb tallers infantils de globusflèxia, decoració de testos i plantes amb boles de porespan, goma eva i altres materials, i un taller de pintura organitzat pels Gegants de Martorell, els quals han fet una ballada. Els assistents han pogut esmorzar coca i xocolata. Els parlaments de les autoritats han estat presentats per l’humorista i actor osonenc Peyu. L’animador Pep Callau i els Pepsicolen han ofert un espectacle d’animació infantil.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat l’obertura d’un “nou espai públic que s’identifica amb valors com la solidaritat, la inclusió dels nois i noies amb discapacitat, i la cura del medi ambient”. Fonollosa ha demanat que “entre tots conservem aquest espai, tan desitjat a Martorell”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El regidor de Serveis Urbans, Via Pública, Mobilitat i Afers Interdepartamentals, Lluís Esteve, ha dit que “aquest espai se sustenta en la participació, ja que és un projecte de participació ciutadana; la inclusió, cercant sempre maneres eficaces per respondre a la diversitat; i la cohesió, perquè ens ha d’afavorir el sentiment de pertinença. Tot plegat ho hem de gaudir en família, aprenent i jugant”.

Lluís Esteve, regidor de Serveis Urbans i Via Pública

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, ha recordat que “el parc és resultat d’un procés de Pressupostos Participatius, on la proposta més votada va ser fer un parc inclusiu amb elements de tot tipus perquè tota la canalla, tinguin les capacitats que tinguin, puguin jugar conjuntament. M’agradaria fer esment al Carles Martí, la persona que va fer la proposta, crec que amb molt bona vista i li agraïm moltíssim”.

Míriam Riera, regidora de Participació

La martorellenca Rosa Cadenas, presidenta de DINCAT, la federació que vetlla per la defensa dels drets, la dignitat i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, ha destacat la importància de crear espais com el Parc d’Europa, “on puguin anar totes les persones, sense diferències, sense etiquetes, i que sigui un projecte valorat per la ciutadania per tal de convertir-nos en una població inclusiva”.

Rosa Cadenas, presidenta DINCAT

En acabar els parlament, les autoritats i l’humorista Peyu ha descobert una placa a l’entrada del parc.

Un parc per a divertir-se plegats

El Parc d’Europa compta amb una zona de tobogans per a totes les edats; un espai d’activitats lúdiques inclusives; un espai de jocs de reunió i una àrea per als infants de 0-3 anys. La zona de tobogans incorporarà un de 9’5 metres de llargada, un de 8’5 metres i un de 6’5 metres amb capacitat per a dos persones.

La zona de jocs inclusius està adaptada per tal que hi puguin jugar junts nens i nenes amb diferents capacitats. Té una zona multijocs amb rampes d’accés antilliscants per a fer-la accessibles per a nens amb mobilitat reduïda. En ella, els infants poden experimentar plegats i descobrir sons, tactes i colors. A més, hi ha un sorral, un gronxador adaptat i una balança accessible per a cadires de rodes, amb terra de panells antilliscants i un paviment tou de seguretat de cautxú.

L’espai de jocs de reunió compta amb una zona de jocs múltiples elaborats artesanalment amb fusta de robínia per respectar l’entorn natural on aniran ubicats. En aquesta zona hi ha gronxadors, una gran tirolina de 30 metres i d’altres jocs d’equilibris. Finalment, hi ha un espai destinat als infants entre 0-3 anys amb sorral, molles, gronxadors i una caseta amb tobogan.