Natalia Demidoff publica ‘Cartas desde África’, recull de relats epistolars del seu pare

960
Natalia Demidoff
Natalia Demidoff

L’escriptora martorellenca Natalia Demidoff ha publicat amb l’editorial Cuatro Hojas la seva darrera creació, Cartas desde África. El llibre recull relats escrits pel seu pare a principis i mitjans del segle passat durant els seus nombrosos viatges. L’autora ha volgut retre homenatge a la seva trajectòria davant la família, amics i resta de lectors publicant aquests textos, que situen el lector en diversos indrets del món i moments al llarg del segle XX.

Cartas desde África, de Natalia Demidoff
Cartas desde África, de Natalia Demidoff

Cartas desde África neix quan Natalia Demidoff troba, per casualitat, un compendi d’escrits del seu pare, Gregori Demidoff, entremig de la correspondència que enviava a la seva mare. Uns textos que va escriure i reescriure des de Ruanda, però que fan referència a experiències viscudes arreu del món per part d’aquest enginyer metal·lúrgic nascut a Tomsk (Sibèria), on recrea ambients, personatges, vivències i fins i tot contes inspirats en fets reals dels indrets que va anar visitant durant anys.

“El pare va viatjar molt a països d’Europa, d’Àsia, d’Àfrica i de l’Amèrica del Sud, va conèixer persones de molts ambients diferents. Li agradava molt estar amb la gent del país, parlar amb ells i observar-los”, comenta l’escriptora.

Natalia Demidoff

L’autora va recopilar tot el material trobat i el va traduir del rús, per a que “sigui més que un recull, un petit homenatge, i que família i amics tinguin un record d’ell”. Per situar cada relat en el temps i l’espai adequats, ha afegit una introducció de context, afegint anècdotes que hi estan relacionades i explicacions i detalls per al lector. A la part final, s’inclou una petita biografia de Gregori Demidoff, amb una selecció de fotografies i notes breus.

Natalia Demidoff

Gregori Demidoff “era enginyer, però li agradava molt la literatura i tenia uns sòlids coneixements, quasi enciclopèdics, de la producció literària a Rússia, França i Alemanya. Era un gran admirador de Guy de Maupassant i de Gustave Flauvert, i sabia recitar poesia en 3 idiomes. Li agradaven més els escrits curts que les novel·les, però ignoro si va escriure més coses”, destaca la seva filla.

Natalia Demidoff

L’autora s’ha especialitzat en les novel·les històriques, policíaques i juvenils. Per a explorar en aquest gènere més epistolar, s’ha ajudat de dos col·laboradors: “Una professora de rus que em va transcriure a ordinador les cartes del pare, ja que tenia una lletra difícil d’entendre, i un amic amb orígens russos que em va ajudar amb les traduccions de l’ambient rus i que va reconstruir aspectes de la biografia del pare, gràcies als relats”.

Natalia Demidoff

Demidoff se suma així a la creació literària feta a Martorell en aquest 2020. Altres creacions ja es van avançar pel passat Sant Jordi: es tracta de Viajar a Marte, de Míriam Rodríguez, El balancí, de Josep Maria Calaf i El enemigo oculto, de Juan Miguel Torrero. Tot això, a més de les darreres publicacions de clàssics de la literatura a càrrec de l’editorial martorellenca Adesiara.