Natalia Demidoff reviu la relació dels compositors romàntics a la novel·la ‘El alma de la música’

913

L’Auditori de Cal Nicolau ha estat l’escenari triat per l’escriptora local, Natalia Demidoff, per presentar la seva novel·la El alma de la música (Punto Rojo, 2014). El llibre reviu la relació dels músics romàntics al París del segle XIX amb una història d’amor com a rerefons. Han acompanyat l’autora el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, i Eloy Garcia, presentador del veterà programa de música clàssica de Ràdio Martorell, Dando la Nota. L’acompanyament musical ha anat a càrrec de la professora de l’Escola Municipal de Música, Carmen Valero, qui ha interpretat al piano un nocturn i un vals de Chopin.

Berlioz, Schumann, Wagner, Verdi, Mendelssohn, Bellini o Chopin van coincidir a París l’any 1830. “En aquest marc històric, la protagonista de la novel·la, una jove promesa lírica, serà testimoni de l’efervescència de la Ciutat de la Llum”, ha explicat l’autora. L’estil elegant, àgil i cinematogràfic de Demidoff es deixa veure, sobretot, a les escenes d’amor i odi entre la protagonista i seu pretendent.

El fil conductor entrelliga realitat i ficció amb les reaparicions del violinista genovès, Niccolò Paganini, hàbil amb el seu instrument i en la seducció de dones casades. “La seva fama d’endimoniat era atiada pels rumors que mai no va voler desmentir i que el van acompanyar fins al punt que els seus familiars van enterrar-lo en secret per protegir-lo dels detractors”.

El alma de la música inclou nombroses anècdotes de literats com Víctor Hugo, Balzac, George Sanz, Alejandro Dumas, pintors com Ingres o Delacroix, i d’altres músics com Rossini, Cherubini, Meyerbeer o Fernando Sor.

Demidoff ha explicat que la idea d’escriure aquest llibre “era una manera d’engrescar els meus alumnes d’Història de la Música, d’apropar-los a la vida dels compositors a través de les seves anècdotes i que els veiessin com a persones normals”.

Natalia Demidoff

Natalia Demidoff va nàixer a Bèlgica (1939), on els seus pares es van traslladar provinents de Rússia. Més endavant, va viure a Barcelona i després a Martorell. Va estudiar Ciències Exactes a la Universitat de Barcelona i Piano, Guitarra i Composició al Conservatori de Barcelona. Professionalment s’ha dedicat a l’ensenyament i a escriure obres de pedagogia musical. Ha publicat 13 obres, entre novel·les i assajos. Tot i que la novel·la històrica és el seu gènere preferit, també cultiva la novel·la policíaca, de l’Oest, els relats curts humorístics o la cuina. En destaca el Premi Vila de Martorell (2008) per A lomos de la ira i el segon premi del Certamen Ciudad de Almería (2009) per La Furia del Volcán.