Neix la Colla Infantil dels Diables i Dracs de Martorell

932
Bateig Colla Infantil Diables. Foto: Òscar Pérez
Bateig Colla Infantil Diables. Foto: Òscar Pérez

Coincidint amb la Festa del Roser, la Colla de Diables i Dracs de Martorell va celebrar el passat 5 d’octubre el bateig de la nova Colla Infantil, a la plaça de la Vila. El primer correfoc dels menuts va estar apadrinat per la Colla Infantil de Diables, Pixafocs i Cagaespurnes de Masquefa.

La cerimònia va iniciar-se amb la narració d’un conte per tal d’estendre la cultura catalana del foc entre els més petits i garantir el relleu generacional de l’entitat. A continuació, els adults van lliurar-los les forques i baquetes per cremar les primeres carretilles i arrencar el correfoc pels carrers del nucli antic. Sempre atents a les indicacions, els diablets van fer un bon paper en la seva estrena, i van demostrar valentia i prudència.

El president dels Diables de Martorell, Jordi Vives, ha explicat que “fa uns 12 anys vam intentar fer una colla infantil, però el canvi de normatives d’ús de foc va prohibir la crema de pirotècnia als menors i vam haver-ho de deixar aparcat. Fa dos d’anys, la llei es va flexibilitzar i permet als infants cremar material pirotècnic de categoria 2″, sota formació i acreditació prèvia.

Jordi Vives, president Diables de Martorell

La participació i implicació de les famílies en els correfocs és imprescindible. “Els adults tenen un rol clau a l’hora d’aconseguir que tot funcioni correctament, amb seguretat i minimitzant els riscos propis d’aquesta activitat”, ha remarcat.

La Colla Infantil de Diables compta, actualment, amb una vintena de membres. Jordi Vives i Martí Garcia, vocal de l’entitat, han comentat que “molts són fills o parents d’altres membres de la colla adulta, però ja hem hagut d’obrir llista d’espera de cara l’any vinent”.

Jordi Vives, president, i Martí Garcia, vocal

Els Diables van organitzar dissabte, 6 d’octubre, el correfoc de la Festa del Roser #VilaOnFire, la cita més important del seu calendari festiu. Prèviament, la colla va pronuciar els tradicionals versots i va triar la Velleta de l’Any, que enguany va recaure en Pilar Jordà, qui va rebre la casaca de diablessa i va tenir l’honor d’encendre el correfoc.

La Colla de Diables i Dracs de Martorell va néixer el 1982. Els diables i diablesses són els encarregats d’omplir de foc i espurnes els carrers del poble, acompanyants de La Martukada, el grup de percussió de la colla, que aporta ritme als correfocs i allà on els reclamin. L’entitat passeja, també, la Capafera i el Bit-xip-two (bitxitu) i els fa treure foc pels queixals. Els Diables tenen la intenció de renovar i rejuvenir, properament, la seva junta. Mireia Cardús rellevarà Jordi Vives en la presidència, després de quatre anys al càrrec.