Protecció Civil desactiva el pla NEUCAT després de l’episodi de neu a cotes baixes

7628
Nevada 28 de febrer a Martorell
Nevada 28 de febrer a Martorell

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat el pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per la finalització de l’episodi de nevades generalitzades a cotes baixes, la millora de les condicions de la xarxa viària i la reducció de les restriccions a camions.

Des de les 15.00h d’aquesta tarda s’ha iniciat l’aixecament de la restricció generalitzada de circular per la xarxa viària catalana als vehicles de més de 7.500 kg, vigent des les 16.00h d’ahir dimarts degut al front de nevades generalitzades a cotes baixes.

Mentre ha estat vigent la restricció, la Generalitat ha habilitat el telèfon d’Atenció Ciutadana 012 per atendre dubtes i consultes de professionals transportistes sobre l’afectació a causa de la neu. En els casos de transport prioritari s’ha informat al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat per gestionar-ho en els casos que les condicions ho han permès.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès 3.608 trucades per incidents relacionats amb l’episodi de fred, neu i gel. Per comarques, les trucades s’han fet des del Barcelonès 364, Vallès Occidental 342, Baix Llobregat 282, Osona 259, Segrià 221, Vallès Oriental 218, Tarragonès 199, Baix Camp 161, Bages 139 i Alt Empordà 128. Per municipis, les trucades s’han distribuït: Barcelona 313, Lleida 161, Tarragona 121, Girona 99, Vic 97, Reus 73, Sabadell 72, Manresa 63, La Jonquera 60 i Igualada 55.

Durant l’episodi de nevades, 145 ajuntaments de Catalunya han activat els seus plans municipals de Protecció Civil, entre ells el de Martorell, tot i que a la nostra població la nevada no ha produït incidències notables i la major part de serveis s’han desenvolupat amb normalitat.

A primera hora del matí, la Brigada Municipal ha repartit sal per evitar l’acumulació de neu i gel davant l’Hospital, les voreres de l’avinguda Fèlix Duran i Canyameras, la passera cap al Molí Fariner, les voreres de la llar d’infants Riudesons i la rampa de l’Escola Els Convents. A més, s’ha suspès el mercat setmanal dels dimecres a La Vila.

Els centres escolars de primària del municipi han obert amb serveis mínims, però sense garantir la normalitat del servei. L’Escola Juan Ramón Jiménez ha hagut de suspendre la campanya de donació de sang que s’havia organitzat per a la jornada avui.

Pel que fa als centres de secundària, l’Institut Joan Oró va suspendre ahir a la tarda les classes i va decretar avui com a dia no lectiu, amb serveis mínims. L’Institut Pompeu Fabra i el Col·legi La Mercè no han pogut assegurar l’activitat acadèmica normalitzada. L’Insitut Maria Canela també ha modificat la normalitat de les classes, donat que tots el membres de l’equip directiu resideixen en municipis de fora de Martorell.

El servei de bus urbà ha funcionat sense cap incidència ni alteració en els horaris habituals. En el territori, Renfe ha operat amb normalitat i a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya només s’ha vist afectada la línia R6 (Igualada) on els trens han circulat al mati fora del seu horari habitual.

Mantenir la precaució

Tot i que el front de nevades a cotes baixes ha finalitzat, encara pot precipitar en forma de neu a diverses comarques, amb la qual cosa convé ser molt prudent i seguir els consells del Servei Català de Trànsit. A més, cal tenir en compte que pot glaçar aquesta matinada en algunes zones de muntanya afectant algunes vies.

També, degut a l’aixecament de les restriccions a la circulació de camions, cal tenir en compte que a moltes vies principals hi ha una presència superior a l’habitual d’aquests vehicles.

És important que els conductors es mantinguin informats de l’evolució de la situació viària a través del web d’incidències del Servei Català de Trànsit (http://cit.transit.gencat.cat/) o dels perfils de twitter @transit i @emergenciescat i que adoptin les precaucions que aquestes situacions requereixen.