El Museu Municipal Vicenç Ros va acollir dissabte una vetllada que va entrellaçar la cloenda d’actes del Dia Internacional dels Museus amb la commemoració del 400 aniversari de Joan Cererols. Museus de Martorell va organitzar un concert de peces d’aquest monjo, compositor i músic local i d’autors coetanis, a càrrec de la formació Dichos Diabolos. Tot seguit, es va inaugurar l’exposició Inspiració Montserrat, conjunt d’obres d’art amb Montserrat i La Moreneta com a temàtica, per evidenciar la seva gran vinculació amb la població.
El punt i final del programa d’actes del Dia Internacional dels Museus va convergir amb les activitats de l’Any Cererols. La formació Dichos Diabolos va oferir un concert sota el títol Les altres veus, que va incloure 11 peces de Cererols i autors coetanis, litúrgiques i paralitúrgiques (villancets), en transició del Renaixement cap al Barroc. La van fer possible la soprano Belén Vaquero; Emiliano Pérez a la corneta i flauta de bec; Cristina Altemir al violí; Alfonso Barreno al baixó, baixonet i flauta de bec; Dimitri Kindynis a la viola da gamba i Marc Sumsi a l’orgue i clavicèmbal.
La regidora de l’Àrea de Serveis d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de Martorell, Núria Canal, va presentar la formació convidada destacant que “ja que a Martorell estem celebrant els 400 anys del naixement de Joan Cererols ens va semblar molt escaient que vingués aquí aquesta formació nascuda el 2013 i que ens portés una selecció de peces inspirades en la Sala Montserrat del Museu Frederic Marès, i que han rebut molt bones crítiques”.
Núria Canal, regidora de l’Àrea de Serveis d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament
La nau central de l’antic convent es va omplir amb una seixantena d’assistents a l’acte. En acabar el concert, van compartir un aperitiu.
Mostra de 20 peces d’art montserratí
Fins el proper 16 de novembre –data de finalització dels actes de l’Any Cererols-, el Museu Vicenç Ros acull una selecció de 20 peces d’art sobre la muntanya de Montserrat i la imatge de La Moreneta. Són gravats, dibuixos, pintures a l’aquarel·la i l’oli, relleus, talles de fusta policromada i peces de ceràmica, procedents del mateix Museu, de l’Enrajolada Casa-Museu Santacana, del Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis i del Museu Frederic Marès de Barcelona.
La relació entre Montserrat i el compositor és estreta. Cererols va aprendre música a l’Escolania de Montserrat, va ingressar al noviciat del monestir, va ser mestre de capella durant 30 anys, sagristà major i director de l’Escolania els darrers 22 anys de la seva vida. Així s’hi va referir la tècnica de Museus de Martorell i coordinadora de l’exposició, Montserrat Farreny, qui va destacar que “la devoció de Martorell envers La Moreneta és multisecular i la silueta de Montserrat sempre ha estat i és present en el paisatge martorellenc”. Per il·lustrar aquesta darrera idea va citar reflexions i pensaments del filòsof Francesc Pujols, de l’escriptor Josep Pla o de l’abat Sebastià Bardolet.
Montserrat Farreny, coordinadora de l'exposició 'Inspiració Montserrat'
Altres mostres de la devoció i vinculació montserratina són la celebració de romeries des de Martorell -documentades ja el 1517-, el fet que la població hagi aportat al monestir 15 monjos i un gran nombre d’escolans i la circumstància que en dues ocasions la talla de La Moreneta hagi romàs durant uns dies a la població, al segle XIX.