Espai destinat als horts urbans
Espai destinat als horts urbans

L’Ajuntament de Martorell ha engegat el procés d’adjudicació dels drets d’ús de 62 futurs horts urbans a l’espai de l’Horta de La Vila, a la llera dreta del riu Anoia. Des d’ara i fins el 27 de desembre, les persones interessades en alguna d’aquestes parcel·les rectangulars de terra, destinades al conreu lúdic i no comercial, hauran de fer una sol·licitud al registre general de l’Ajuntament. En els criteris de concessió tindran prioritat les persones majors de 60 anys.

Les parcel·les s’ubiquen a la franja de terreny delimitada per la llera dreta del riu Anoia, l’aparcament del Vapor i el nou vial inundable (l’antiga palanca). El terreny s’ha aplanat i properament es delimitarà i tancarà respecte l’exterior. Serà obert a l’interior, amb parcel·les contigües i d’igual dimensió. “Cadascuna disposarà d’un petit magatzem per guardar els estris, un subministrament d’aigua i accés motoritzat”, segons explica el regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge, Adolf Bargués.

Adolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge

Per al regidor, aquesta acció té “una funció mediambiental de recuperació dels espais del riu, però alhora també serà un espai de trobada i sociabilització de persones a través d’una activitat terapèutica i d’amor a la natura”. Per això, la prioritat en la concessió serà per a “les persones de més de 60 anys. Entenem que aquest col·lectiu, un cop deixa la vida laboral activa, necessita fer noves activitats que els suposin relax, tranquil·litat i contacte amb altres persones”.

Adolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge

La iniciativa dels horts urbans neix en el ple de juliol de 2016, quan es modifica l’àrea residencial estratègica de l’Horta de la Vila per a crear un gran espai protegit (un Parc Fluvial) al voltant de l’Anoia. Bargués explica que “s’inclou l’espai en la planificació i dibuix de la ferradura verda de muntanyes, espai fluvial i zones verdes que ha d’envoltar Martorell i que és un terç del terme municipal”. Referent al riu, destaca que “l’hem blindat i hem recuperat aquests terrenys, que abans estaven ocupats de manera il·legal, per al gaudi de tothom”.

Adolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge

Els requisits per poder disposar d’una parcel·la

Podran accedir a un dels 62 horts urbans, amb una durada del dret d’ús màxima de cinc anys improrrogables, les persones físiques que siguin majors d’edat i que estiguin empadronades a Martorell almenys tres anys abans de la data de finalització del termini de presentació de les sol·licituds, el proper 27 de desembre. Per rebre la concessió serà imprescindible no disposar de cap altre hort o terreny de conreu al terme de Martorell, i no tenir deutes amb l’administració local.

Caldrà presentar la sol·licitud, fins el 27 de desembre de 2018, al registre general de l’Ajuntament (carrer del Mur, 61) o bé al registre electrònic. Per més informació, es podrà sol·licitar al departament de patrimoni de l’Ajuntament (carrer del Mur, 61, primera planta) de dilluns a divendres no festius, de 09.30 a 14.30h.

Bargués destaca que “els horts urbans han funcionat molt bé en d’altres poblacions, i preveiem que serà un èxit”. Si això passa i hi ha més sol·licituds que parcel·les “les concessions es resoldran mitjançant sorteig públic”. En tot cas, destaca que “estem estudiant fer un nou tram d’horts urbans en els propers dos anys”.

Adolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge

El regidor afegeix que els nous horts urbans podrien estar a punt en un parell de mesos.