Els dies 16 i 17 de novembre es disputarà a l’Espai Jove Punt Nord el 1r Campionat Internacional Cub de Rubik ‘Martorell Open 2019’, oficial de la World Cube Association (WCA). L’esdeveniment està organitzat pels competidors Mauro López (Martorell) i Òscar Sánchez (El Prat de LLobregat), membres de l’associació Rubik’s Cat, amb el suport de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Martorell.

La cita comptarà amb diferents categories, tal com detallen López i Sánchez, 3x3x3 Cube, 2x2x2 Cube, 4x4x4 Cube, 5x5x5 Cube, 6x6x6 Cube, 3x3x3 Blindfolded, 3x3x3 Fewest Moves, 3x3x3 One-Handed, Clock, Megaminx, Pyraminx, Skewb, Square-1 i 3x3x3 Multi-Blind. A més, es podrà gaudir d’activitats complementàries relacionades amb la temàtica Rubik, com un taller de grafits o un de cuina, així com marxandatge.

Mauro López i Òscar Sánchez, organitzadors

El 13 de novembre és l’últim dia per apuntar-se al campionat de forma telemàtica al web de la WCA. Els interessats “han de pagar a través de la plataforma Strike i, un cop hagis competit, el teu perfil es vincularà a una ID per poder veure els teus resultats i fer seguiment d’altres competidors”, explica López.

Mauro López, organitzador

De moment, hi ha més d’una trentena d’inscrits, entre els quals l’actual campió d’Espanya de 3×3, el sabadellenc Biel Salmons; l’actual campió d’Espanya de 4×4 i Megaminx, el biscaí Eder Olivencia, i el lleidatà Arnau Tous, de només 12 anys, qui va fer-se amb el rècord d’Espanya en categoria Pyraminx al 2017.

El delegat del torneig serà el castellonenc Javier Tirado, qui va ser campió del món de Clock a Tailàndia l’any 2011, i l’únic espanyol que ha aconseguit ser membre de platí de la WCA per aconseguir un rècord mundial, ser podi mundial i tenir temps oficials a totes les categories possibles.

Per tal d’escalfar motors, el passat 14 d’octubre els organitzadors del campionat van impartir a l’Espai Jove un taller d’iniciació de cubs de Rubik, al qual hi va assistir una dotzena de persones, per aprendre a resoldre el 3×3, el cub més popular en competició.

El cub de Rubik és un trencaclosques mecànic inventat el 1974 per l’escultor i professor d’arquitectura hongarès Ernő Rubik. Originalment Ernő Rubik el va anomenar Cub màgic, però va ser reanomenat a Cub de Rubik per Ideal Toys, empresa que també el va llicenciar i vendre el 1980. El mateix any va guanyar el premi Joc de l’Any (Spiel des Jahres). És el joc més venut del món, amb més de 350.000.000 exemplars.