‘Ocupa’t-4 Dones’ considerat com a programa de bona pràctica transversal de gènere

966

El programa ‘Ocupa’t-4 Dones’, promogut pel Centre de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell, ha estat reconegut per la Guia pràctica per a la realització de polítiques transversals de gènere en l’àmbit municipal, editada per la Diputació de Barcelona, en el capítol dedicat a l‘àmbit de Treball i Promoció Econòmica.

‘Ocupa’t-4 Dones’ està subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc del Projecte Treball als Barris, i cofinançat pel Fons Social Europeu. El programa és considerat política de gènere perquè vol incidir en les dificultats que es troben moltes dones, que després d’haver fet una pausa en la seva participació en el mercat laboral, volen reincorporar-s’hi.

Tal com recull la guia, el programa incideix en un problema amb unes característiques especifiques que necessita una intervenció expressament pensada i adaptada a les característiques de les persones usuàries. Estar allunyades del mercat laboral per un temps té unes conseqüències negatives en el moment que una persona vol tornar a treballar en el mercat retribuït i per aquest motiu, és molt important afrontar aquestes problemàtiques especifiques, donant eines concretes. D’aquesta manera, s’incrementen l’eficiència dels recursos municipals d’ocupació.

Per aquest motiu, les tècniques del Centre de Promoció Econòmica van dissenyar i promoure aquest dispositiu específic de caràcter experimental i innovador per afavorir la inserció sociolaboral d’aquest col·lectiu amb dificultats d’inserció, que enguany ja va per la seva quarta edició.

En aquesta darrera edició, estan participant 40 dones d’entre 18 i 56 anys, seleccionades entre més de 99 inscrites, en situació de reincorporació al mercat de treball que combina accions d’orientació i formació. La mitjana d’edat de les participants és de 38 anys i tenen un nivell de formació bàsic i mig.

El primer semestre del programa, ‘Ocupa’t-4 Dones’ s’ha tancat amb un percentatge d’inserció laboral del 52% de les seves participants, és a dir, des de desembre del 2015, de les 40 dones participants, 21 han trobat una oferta de feina durant els primers sis mesos del projecte.

Accions ‘Ocupa’t-4 Dones’

Les accions formatives del programa es van iniciar amb tallers d’orientació laboral. A continuació, s’ha dut a terme seminaris de caire emocional i afectiu, sota el nom ‘Apoderament per a Dones’, en els quals s’ha treballat la identitat personal, la identitat de gènere, el control de les emocions i l’autoconeixement.

També han realitzat el taller ‘Una imatge val més que mil paraules. Cura de la imatge personal en la recerca de feina’, a càrrec d’Abel Cifuentes Olmos, de la consultora Aco Solimatge S. L. L’objectiu ha estat assessorar les participants a adequar de la millor manera possible la seva imatge personal en funció del lloc de treball.

La psicòloga Clara Prat també ha impartit, al llarg de quatre sessions, un taller de coaching motivacional específic per a persones en recerca de feina, amb l’objectiu d’ajudar les usuàries a conèixer les seves pròpies motivacions.

Les participants del programa han tingut l’ocasió de realitzar el curs ‘Manipulador/a d’Aliments’ subvencionat per Diputació de Barcelona, i que els ha fet possible disposar d’una acreditació professional indispensable avui en dia per treballar en el sector alimentari.

Des de l’inici del programa, també s’han ofert pràctiques no laborals en empreses per tal de potenciar habilitats tècniques i millorar la seva qualificació professional.

Finalment, al setembre, un grup d’usuàries ha tingut ocasió de participar en el curs de formació professionalitzadora ‘Atenció al públic i recepció’ de 150 hores de durada, que s’està complementant amb un mòdul d’alfabetització digital de 60 hores.

Guia pràctica per a la realització de polítiques transversals de gènere en l’àmbit municipal
La Guia pràctica per a la realització de polítiques transversals de gènere en l’àmbit municipal, de la Dra Mònica Gelambí, és precisament el treball resultant de la darrera edició dels Ajuts a la recerca Francesca Bonnemaison. La Diputació de Barcelona atorga aquests ajuts des del 2004 amb la finalitat de contribuir als espais de trobada i d’intercanvi entre el món de la recerca en igualtat i gènere i les polítiques locals de gènere i d’igualtat.

Aquest treball prové de l’interès d’una desena d’ajuntaments de la demarcació de Barcelona per treballar la transversalitat; com s’introdueix la perspectiva de gènere a tots els àmbits de les polítiques locals.

Tècniques d’Igualtat, amb tècniques d’altres àrees i expertes de diferents àmbits de les polítiques locals van estar treballant durant el 2015 per reflexionar, recollir experiències i posar en valor el treball fet entre totes els darrers anys en polítiques transversals de gènere.

L’objectiu era treballar la transversalitat: com s’introdueix la perspectiva de gènere a tots els àmbits de les polítiques locals. El resultat inclou exemples de polítiques públiques amb perspectiva de gènere per a totes les àrees i serveis locals. La tria mostra que les polítiques públiques que incorporen la transversalitat de gènere són un èxit, ja que incideixen en la millora dels serveis locals i en la qualitat de vida de les persones.