‘Of fathers and sons. Els fills de la Jihad’, un documental sobre la tragèdia del conflicte a Síria

638
'Of fathers and sons'
'Of fathers and sons'

Of fathers and sons. Els fills de la Jihad és un documental de Talal Derki, qui ha conviscut dos anys i mig amb la família d’un pare jihadista, membre de l’antic Front Al-Nusra, la branca d’Al-Qaeda a Síria. Un testimoni únic que mostra la complexitat i la tragèdia que viu el país àrab. La pel·lícula ha guanyat el Gran Premi del Jurat al Festival de Sundance i es prodrà veure aquest dissabte, a les 18.30h, gratuïtament a la Casa de Cultura, dins el cicle ‘Documenal del mes’, promogut per la Regidoria de Cultura, Cinema del Diable i Docs Barcelona.

La pel·lícula és testimoni de com els fills d’Abu Osama, des de ben petits, són entrenats com a paramilitars per convertir-se en soldats de la jihad. Els petits Osama i Ayman creixen sota l’empara d’un pare, que és especialista a desactivar mines i bombes, i que creu profundament en una societat que viu sota les lleis de la xaria. Nens que no deixen de ser nens, tot i viure obligadament en una societat devastada per les doctrines religioses i la guerra.

El director Talal Derki travessa les línies enemigues al nord de Síria, allà on molt pocs periodistes han arribat, i ens sedueix amb una història que, a través del dia a dia de dos nens, ens permet comprendre una mica millor la complexitat del conflicte sirià i evidencia l’adoctrinament que reben els infants en zones controlades per organitzacions islamistes radicals. Of fathers and sons és, en paraules del director, un film “sobre violència, guerra i educació” en una Síria devastada física i moralment per la guerra.