Paco Mir: “Els nens no són tontos, són petits, i entenen més del que pensem”

979
Paco Mir amb el seu nou llibre '¿De qué color soy?'
Paco Mir amb el seu nou llibre '¿De qué color soy?'

L’actor, director de teatre i de cinema, guionista i humorista membre d’El Tricicle Paco Mir va evidenciar ahir dimecres a la Biblioteca Martorell que la il·lustració és una de les seves grans passions des de jove. Mir va presentar ¿De qué color soy?, un llibre d’il·lustracions per a infants que tracta de les emocions. L’actor martorellenc Ferran Mesalles va presentar-lo, i els va acompanyar el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Sergi Corral.

Mir és una cara molt coneguda en formar part –junt amb Joan Gràcia i Carles Sans- d’El Tricicle, companyia de teatre gestual que des del 1979 i fins el 2016 ha fet riure vàries generacions, que ha creat 7 obres i ha guanyat dos premis Max. També és guionista, director i adaptador de teatre i de cinema i ha fet incursions en el món de la publicitat.

En paral·lel, mai ha deixat de banda una de les seves grans passions: la il·lustració. De fet, reconeixia que “vaig estudiar Belles Arts, vaig fer tires còmiques a El Jueves durant més de vint anys i dibuixos mensuals a la revista Teatrebcn (1999-2010)”.

Paco Mir, autor de ¿De qué color soy?

¿De qué color soy? (Destino, 2018) és un recull d’il·lustracions amb les que Mir ha guanyat recentment el XXXVII Premi Apel·les Mestres de Literatura Infantil Il·lustrada de l’Editorial Destino. “Des dels inicis, sempre havia volgut participar-hi, però quan me n’assabentava ja era massa tard. L’any passat m’hi vaig presentar i vaig guanyar, 37 anys més tard”.

‘¿De qué color soy?’, de Paco Mir

Per l’autor, el llibre és “senzill, divertit i maco. Explica una història d’un nen que té un problema, ja que no sap de quin color és: si és negre perquè està enfadat, si és verd perquè sent enveja, si és groc perquè està malalt o si és blau perquè té molt fred. Comença amb una pregunta i acaba amb una pregunta”.

Paco Mir, autor de ¿De qué color soy?

Mir dibuixa per nens i nenes des dels 18 anys, i reconeix que la principal dificultat d’aquesta forma d’expressió artística “és no saber mai si dibuixes per nens o dibuixes el que tu creus que agrada als nens”. Però el que sí que té molt clar a l’hora d’expressar-se és que “els nens no són tontos, són simplement petits, i entenen més del que pensem”.

Paco Mir, autor de ¿De qué color soy?

Anteriorment havia publicat Ya me quejo yo por ti. Diario de un polimultideprimido en serie (Editorial Comanegra) i Fauna teatral, que recull els seus dibuixos de teatre a la revista Teatrebcn. Una creació que va veure la llum el passat mes d’abril a través de la Plataforma Amazon.

Pel que fa a d’altres arts escèniques, el seu treball més actual és “l’adaptació de l’òpera Las bodas de Figaro al jazz, una reducció a 90 minuts amb acompanyament de jazz i veus líriques, una fusió que vam assajar fa un parell de mesos al Conservatori del Gran Teatre d’El Liceu, va sortir bé i ara el representem amb actors professionals per a que doni voltes a tot arreu”. De moment, avança, podrà veure’s al Teatre Poliorama els dies 29 i 30 de juny.

Paco Mir, autor de ¿De qué color soy?