Parellada: “Volem tenir la raó per por i manca d’autoestima. Afluixar sembla fer-nos inferiors”

1763
Xerrada de Carles Parellada a la Biblioteca
Xerrada de Carles Parellada a la Biblioteca

L’expert en educació Carles Parellada va omplir de gom a gom la Biblioteca Martorell aquest dimecres en la xerrada ‘Prefereixes ser feliç o tenir la raó?’. El martorellenc va parlar del món de les emocions i de la confrontació que en els éssers humans sorgeix entre la voluntat de ser feliç i de voler tenir la raó.

Parellada és nascut a Martorell i ha estat durant molts anys mestre d’escola, 15 dels quals els ha passat a Els Convents. Actualment, forma mestres, supervisa equips professionals d’infància i adolescència, i atén famílies en situació de risc. També treballa per a institucions de l’àmbit social, de la justícia i la sanitat, i està vinculat a l’Institut Gestalt, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Associació MES (Moviment Educatiu Sistèmic).

Tota aquesta experiència acumulada l’ha portat a conèixer bé el comportament humà. “Les persones volem ser felices a la vida, però en situacions complicades tendim a voler tenir la raó. Això genera molts mals de caps, ja que ens aparta de la capacitat d’entendre’ns, de compartir i de comunicar-nos”. És el punt en el que “impera la raó, allò que alguns consideren lògic perquè argumenten que som éssers racionals”, una teoria que Parellada no comparteix. “Estem pastats d’un món inconscient i emocional que ens atrapa contínuament”.

Carles Parellada
Xerrada de Carles Parellada a la Biblioteca
Xerrada de Carles Parellada a la Biblioteca

Aquesta problemàtica és inherent a l’edat, situació o condició, i es genera “per la por de l’individu a no tenir raó”. Una por que es produeix, segons el conferenciant, “per manca d’autoestima, el fet de sentir-se inferior quan no es té la raó. Ens comparem molt. Sempre estem veient en quin lloc estem, quin lloc ocupem i de quina manera ens miren, i això ens fa perdre de vista que, en el fons, totes les persones tenim més coses que ens fan semblants”. El problema, apunta, és que “som una societat molt competitiva i quan algú afluixa sembla que sigui menys important. Volem defensar el territori sigui com sigui”.

Parellada enumera que els humans ens movem en diferents consciències: per una banda, el “jo” de l’ego -que ens fa molt resistents als altres-;  una consciència de grup o tribal -que ens fa estar d’acord amb altres-; i una consciència universal que “ens fa veure que tota la humanitat està en el mateix vaixell, i que és cap a la que hauríem d’anar”.

Carles Parellada
Xerrada de Carles Parellada a la Biblioteca
Xerrada de Carles Parellada a la Biblioteca

El mestre vincula les reaccions més primàries dels éssers humans “amb allò que és propi” i dona molta rellevància a l’àmbit grupal. “Tenim una gran necessitat de sentir que pertanyem a alguna cosa, a una família, a  un club o a una comunitat, i això ens fa perdre de vista la dimensió més global i, a vegades, també la pròpia”.

Carles Parellada

Accedir a aquesta dimensió més global és, per Parellada, molt complicat. Caldria un canvi de mentalitat, “que no veiessim els altres com a perill o competència, sinó com a oportunitat que té a veure amb la diversitat de la vida i, per tant, riquesa”.

Carles Parellada

La xerrada va tenir un gran èxit de públic, amb prop d’un centenar de persones. En representació del govern municipal hi van ser l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i la regidora de Participació, Igualtat, Infància, Adolescència i Cooperació, Belén Leiva. La directora de la Biblioteca Martorell, Mercè Parera, va presentar el conferenciant.