La Regidoria de Participació ha posat en marxa per tercer any consecutiu els Pressupostos Participatius. Des d’aquesta setmana i fins al 18 de febrer, entitats i ciutadans poden presentar les seves propostes a través de la plataforma decideix.martorell.cat o bé de manera presencial a l’Oficina dels Pressupostos Participatius d’El Círcol (plaça de la Vila, 19).

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, recorda que les propostes han de tenir en compte els criteris de valoració tècnica i que siguin una inversió. Del 20 de febrer al 22 de març, es farà la valoració tècnica i, del 8 d’abril al 5 de maig, les votacions.

La regidora incideix que, en paral·lel, també es faran els Pressupostos Participatius dels Infants amb la implicació d’alumnes de 4t, 5è i 6è de totes les escoles i els Pressupostos Participatius d’Adolescents. Aquests darrers, són una novetat d’aquest any i, en aquesta primera experiència, hi participaran només els alumnes de 1r d’ESO dels quatre instituts de Martorell. Però en els propers anys s’hi aniran sumant la resta fins a arribar a la participació dels alumnes dels quatre cursos de l’ESO.

Què són els Pressupostos Participatius?

Són una eina a través de la qual la ciutadania pot proposar projectes per fer a Martorell. Ara fa tres anys, quan aprovem el pressupost municipal reservem una quantitat de diners perquè les persones no vinculades directament a l’acció municipal puguin presentar propostes que volen que es tirin endavant.

Quina partida econòmica es destina?

Des del primer any hem reservat una partida pressupostaria de 200.000 euros. El primer i segon any, aquests 200.000 euros els vam segmentar de la següent manera: 160.000 euros estaven a disposició de les propostes de la ciutadania en general i 40.000 a aquelles propostes que sorgissin i fossin votades pel Consell d’Infants, l’òrgan que representa els escolars de 4t a 6è de Primària. Aquest any la partida és la mateixa (200.000 euros), però hem incorporat als alumnes de 1r d’ESO ja que no participaven als Pressupostos Participatius en ser menors de 16 anys i tampoc a les votacions del Consell d’Infants. Això vol dir que 150.000 euros quedaran reservats pels adults, 30.000 pel Consells d’Infants i 20.000 pels alumnes de 1r d’ESO.

Quines són les fases d’aquest procés?

La primera fase és la presentació de propostes. Aquestes han de complir els criteris que determina la comissió tècnica i que es poden consultar a la plataforma decideix.martorell.cat. Recordem que han de ser propostes d’inversió i que no poden presentar projectes inclosos en els pressupostos del propi Ajuntament. Aquesta etapa de presentació s’allargarà fins al 18 de febrer.

Del 20 de febrer al 22 de març, la comissió tècnica valora les propostes i les deriva a cadascun dels departaments de l’Ajuntament encarregats de l’àmbit. Descarten aquelles que es passen molt del pressupost, o no estan dins l’àmbit competencial de l’Ajuntament o que atempten contra algun dret fonamental (per sort no ens hi hem trobat). A partir del 8 d’abril i fins al 6 de maig, ja es podrà fer la votació.

Com es podrà votar?

Es podrà votar per Internet a la pàgina decideix.martorell.cat o bé presencialment a El Círcol. També farem campanya de carrer, és a dir, durant els dies que duri la votació tindrem persones que estaran a diferents punts del municipi amb unes tauletes o ordinadors, i les propostes físicament exposades, perquè la gent les pugui veure, contrastar i votar.