Patricia Gabancho ha presentat a la Biblioteca el seu darrer assaig ‘Amalia i els esperits’

2160
Presentació llibre Patricia Gabancho
Sergi Corral, Patricia Gabancho i Assumpta Clopas presenten 'Amalia i els esperits'

L’escriptora i periodista, Patricia Gabancho (Buenos Aires, 1952), fa una fascinant narració històrica en el seu darrer llibre Amalia i els esperits (Arpa editors). La protagonista és Amalia Domingo Soler  (1835–1909), una cèlebre espiritista del segle XIX. A través d’aquest personatge misteriós, Gabancho ens porta a una època clau de la història de Barcelona. Avui l’ha presentat a la Biblioteca Martorell, en un acte que ha estat conduït per la patrona de la Fundació Francesc Pujols, Assumpta Clopas, i el regidor de Cultura, Sergi Corral. També hi ha assistit la regidora de Comunicació, Míriam Riera.

Amalia i els esperits és un assaig que ressegueix les traces d’Amalia Domingo Soler, una espiritista molt reconeguda que va néixer a Sevilla el 1835 però que va viure la major part de la seva vida a Barcelona. Gabancho ha explicat que “és una biografia al voltant d’aquesta dona, un personatge misteriós que, a través d’ell, podem estudiar aquella època en la que es van deixar veure ja els primers moviments del catalanisme i del món obrer”.

Per tant, el llibre és més que una biografia. L’autora ha remarcat que “és una història de la Barcelona noucentista, una ciutat en plena expansió i que vol esdevenir una gran capital europea. La classe treballadora, anarquista, prepara la revolució que durà a la Setmana Tràgica. Amalia és una gran lluitadora, tant en el món obrer com del feminisme”.

Gabancho li ha donat “un punt de vista anecdòtic amb la narració dels fets, evitant fer una anàlisi del que va passar i donant-li un rerefons detectivesc divertit i genuí” ha afegit.

Entrevista a Patricia Gabancho
Amalia i els esperits
Llibre ‘Amalia i els esperits’ de Patricia Gabancho

Dansa i poesia a la vigília de Sant Jordi  

La programació de la Fira del Llibre de Sant Jordi ha comptat, aquesta tarda, amb l’espectacle familiar Dansa’m un llibre. Dues ballarines, la Laia Santanach i la Gemma Peramiquel han interpretat Ballant ballàvem de Joan Coromines i Si són roses floriran de Manuel de Pedrolo, respectivament.

També aquesta tarda, la poeta martorellenca Joaquima Nolla ha dirigit el recital de poesia El jardí del mariner com a cloenda del taller de narració poètica que va fer, la setmana passada, a la Biblioteca.