Paula Sánchez-Valverde guanya un 2n Concurs de Cant Josep Palet que es consolida

2691
Paula Sánchez-Valverde, guanyadora del 2n Concurs de Cant Josep Palet
Paula Sánchez-Valverde, guanyadora del 2n Concurs de Cant Josep Palet

La soprano Paula Sánchez-Valverde va guanyar el primer premi en la final del 2n Concurs de Cant Josep Palet, celebrada diumenge a l’Auditori Joan Cererols. El baríton Ferran Albrich va ser reconegut pel jurat amb el segon premi, i Irene Mas va finalitzar en tercer lloc. 42 joves cantants, d’entre 18 i 35 anys d’edat i d’11 nacionalitats diferents, van exhibir les seves dots en un certamen amb 10 guardons i amb la implicació creixent d’institucions de l’àmbit cultural i musical del país.

La fase final d’aquest diumenge al vespre tancava 4 dies de certamen amb 10 cantants seleccionats de la fase preliminar, que havien d’interpretar 3 peces amb l’acompanyament al piano de Marta Pujol i Alessio Coppola. La guanyadora va escollir un repertori format per la Missa en do menor (Wolfgang Amadeus Mozart), Il signor Bruschino (Gioachino Rossini) i la sarsuela Me llaman la primorosa de El barbero de Sevilla. De 27 anys i originària de Pamplona, la soprano Sánchez-Valverde va iniciar-se en la música als 8 anys, i en fa 6 que resideix a Catalunya, on ha cursat els estudis superiors de cant.

La cantant obté un premi econòmic de 2.000 euros; l’ingrés a la Xarxa de Músiques 2018-19 de Joventuts Musicals de Catalunya; participar en un concert del Cicle M’Clàssics de Martorell 2018-19; l’accés directe a semifinals del Certamen Francisco Araiza de Mèxic i prendre part en l’estrena mundial d’una obra del compositor Joan Magrané. Ella mateixa reconeixia que “he tingut molta energia, m’he sentit molt a gust a l’escenari i he pogut fer el que jo volia amb la veu”, un aspecte que destacava que “depèn de molts factors: una sala molt agraïda per cantar i un bon clima, ja que ens coneixíem molts dels candidats”.

Paula Sánchez-Valverde, guanyadora del primer premi del Concurs Palet

El baríton Ferran Albrich va ser segon i obté 1.000 euros i la participació en un concert al cicle M’Clàssics 2018-19. Aquest estudiant de cant al Conservatori del Liceu reconeixia que quedar segon va ser “una sorpresa i tot un honor, ja que el nivell dels participants era molt alt”.

Ferran Albrich, segon premi del Concurs Palet

La mallorquina Irene Mas ja s’havia presentat l’any passat al Concurs. En aquella ocasió no va accedir a la final, però aquest cop va ser tercera. Una posició reconeguda amb 500 euros i una actuació al cicle M’Clàssics. Destacava que “els concursos són un complement, que fa exigir-te una mica més a tu mateix. Senta molt bé que et facin un reconeixement”.

Irene Mas, tercer premi del Concurs Palet

Pel que fa a la resta de guardons, el Premi Victoria de los Ángeles se’l va endur la soprano Sara López; el Premi Associació d’Amics de l’Òpera de Sarrià va ser per la mezzosoprano colombiana Jenny Andrea Orjuela; el Premi 7 Portes va recaure en la mezzosoprano Mar Esteve, qui també es va endur el Premi al millor intèrpret de música catalana i el Premi del públic, per votació popular. El premi Joan Cererols al millor intèrpret de música antiga va ser per al contratenor colombià Sergio Andrés Monsalve, i el Premi al millor intèrpret de bel canto italià va quedar desert.

Fotografia de família del 2n Concurs de cant Josep Palet

L’organització posa en valor participants, jurat i entitats implicades

La periodista musical Mònica Pagès va conduir la gala i abans de recitar el nom dels guanyadors, va donar pas a les intervencions de l’alcalde Xavier Fonollosa; del regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, i del president de les Joventuts Musicals de Martorell, Aleix Palau. Fonollosa va recalcar que “aquest concurs va néixer l’any passat per la voluntat de rememorar el tenor martorellenc Josep Palet en el 140è aniversari del seu naixement, però volíem donar-li continuïtat i que servís per projectar al futur persones que es dediquen al cant”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Corral va destacar que “des de l’Ajuntament de Martorell estem molt contents de com està funcionant el certamen. És un honor poder comptar amb el talent de tots els participants i que la població els pugui escoltar. I també és un honor comptar amb un jurat de tant nivell”.

Sergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Palau, membre del comitè organitzador, va posar en valor una segona edició “amb moltes novetats: la implicació de la Fundació Victoria de Los Ángeles i la Fundació Francesc Pujols; la creació del Premi al millor intèrpret de música antiga Joan Cererols, en el 400 aniversari del naixement del compositor”. Palau va recordar que enguany, el primer premi cantarà “una obra que el compositor Joan Magrané escriurà amb text de Francesc Pujols, i que s’estrenarà a Martorell”.

Aleix Palau, president de les Joventuts Musicals de Martorell

Els representants de les dues entitats organitzadores del Concurs Palet –Ajuntament de Martorell i Joventuts Musicals- van elogiar l’elevada qualitat del jurat. A la final, en van formar part l’historiador i crític musical Roger Alier; el tenor Raúl Giménez; el compositor Joan Magrané; la soprano Marta Mathéu; el contratenor Xavier Sabata i la directora artística del Gran Teatre del Liceu, Christina Scheppelmann. A la fase preliminar hi van participar el crític musical Jordi Maddaleno; la mezzosoprano martorellenca Anna Tobella i Aleix Palau.