‘Paulí Sala, fotografies d’un soldat al front’, baula en la recuperació de la memòria històrica

911

Museus de Martorell afegeix una baula en la recuperació de la memòria històrica a partir de l’exposició Paulí Sala, fotografies d’un soldat al front, que s’ha inaugurat aquesta tarda a l’Enrajolada. Una sèrie d’instantànies realitzades per aquest jove martorellenc al front d’Osca, durant la Guerra Civil, on hi va morir amb 20 anys el 1938. L’acte ha estat presidit pel primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, i l’historiador local, Ferran Balanza.

La germana de Paulí Sala, Neus, “una persona singular i artista outsider”, segons l’ha definit Ferran Balanza, va conservar les fotografies i els negatius que ara s’exposen. L’any 1998 els va cedir a Museus de Martorell, amb el compromís per part de l’Ajuntament de donar a conèixer aquest fons amb la celebració d’una exposició i l’edició d’un catàleg, i així recuperar la memòria del seu germà.

“Avui, molts anys després, veiem assolit aquell compromís. La seva germana Neus no ha pogut veure l’exposició, ens va deixar fa quatre anys, però sí va tenir la satisfacció, l’any 2010, de conèixer l’acord del Ple Municipal de donar el nom de Paulí Sala a un passatge de la carretera de Piera, molt a prop del domicili on els seus pares, Amadeu Sala i Dolors Caelles, es van establir l’any 1920, procedents de Manresa”, ha dit Balanza, qui ha afegit que, amb aquest acord, també s’honorava als 63 joves martorellencs morts en els diferents fronts de guerra.

L’exposició incorpora fotografies del front realitzades pel propi Paulí Sala, d’alt interès gràfic, i també sis cartes de Paulí Sala a la seva “madrina de guerra”, Enriqueta Cabedo, companya de la fàbrica Aznar y Betlla (Les Tanques), on hi treballava. “Les cartes de Paulí Sala són molt interessants, parlen de la colla de Martorell, un grup de voluntaris enrolats en la gloriosa columna Victòria-Jaume Graells, segons publica el diari Treball, la qual era coneguda com el Batallón de Hierro, i que formava part de la División Carlos Marx. Aquest grup va marxar al front d’Osca l’11 de setembre de 1936. Uns dies abans, se’ls va acomiadar amb diversos actes festius, tal com recullen algunes fotografies”, ha dit l’historiador.

Entre els noms dels martorellencs identificats en aquestes imatges, a banda de Paulí Sala, hi apareix Mariano Arias, el Carceller, el Mesalles, l’Escoda, el Pascual de cal Viladot, Antoni Roca, el Negre i Joaquim Rosell.

Paulí Sala, mecànic de professió, va ser fundador de les Joventuts Socialistes Unificades de Martorell (PSUC) i un dels organitzadors del Socor Roig Internacional a la nostra vila. Per la necrològica d’en Paulí Sala, titulada Els nostres herois i publicada al diari Treball, se sap que va participar en operacions ofensives de l’Alt Aragó durant la resta de l’any 1937, va ser a la batalla de Terol (gener-febrer 1938) i després de reorganitzar-se l’exèrcit i refer-se de la desfeta, va estar al cap de pont de Balaguer, on hi va trobar la mort.

Protegir el patrimoni històric local
El primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, ha felicitat Museus de Martorell pel treball de recerca i ha recordat que “la memòria històrica és un exercici que hem de fer tots, aquestes fotos poden semblar un tema particular o familiar, però ajuden a explicar la història i la seva complexitat. Poder recuperar aquest patrimoni ens fa no caure en clixés, cal protegir-lo i fer que caigui en bones mans”.