Paz Montserrat, professora de l’Institut Joan Oró, presenta el llibre ‘Hormonautas’

686

Paz Monserrat, escriptora i professora de Biologia de l’Institut Joan Oró, ha presentat aquest dijous a la Biblioteca Martorell el llibre Hormonautas (editorial Nazarí). Les hormones són el fil conductor d’aquest recull de contes per on desfilen personatges que tenen, com a element comú, la seva marginalitat. Això li permet apropar-nos a unes històries en què les reaccions dels seus protagonistes s’expliquen per l’actuació de les hormones.

La participació en la redacció del llibre de text El Biocontext, va obligar Paz Montserrat a documentar-se i investigar sobre les hormones al fons bibliogràfic de l’Hospital Clínic de Barcelona. Fascinada pel que ha definit com “les germanes petites del sistema nerviós”, va decidir escriure Hormonautas, vint històries amb les hormones com a origen del conflicte literari.

L’autora ha explicat que el llibre vol “fer ficció partint de relatar històries realistes, fantàstiques i històriques, que tinguin a veure d’alguna manera amb la funció que fa al nostre cos cadascuna de les vint hormones triades”. Les hormones “mantenen l’equilibri del medi intern, qualsevol desajust en la concentració d’una hormona té una mica de conflicte, de desequilibri, que pot afectar el comportament, i això dóna molt de joc”.

Entre els temes que narra l’obra, figuren la infantesa, el creixement o la maternitat, barrejant tocs d’humor amb èpoques del passat i personatges tan dispars com òrfenes irlandeses, una atleta de l’Alemanya oriental o una psicòloga atabalada. Montserrat ha dit que “la majoria de capítols tenen com a protagonistes dones de diferents edats, abastant així tot l’itinerari vital femení”, i ha reconegut que bona part del llibre té quelcom d’autobiogràfic.

En la presentació, l’autora ha estat acompanyada de l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, la professora Olga Salcedo i una munió d’alumnes del Joan Oró, alguns del quals han llegit en veu alta alguns capítols del llibre.

L’autora
Paz Monserrat Revillo (Tortosa, 1962) viu a Molins de Rei, ha participat en la redacció de llibres de text, en antologies sobre relats i microrelats, com Mar de piranyes, Noves veus del microrelat espanyol (Menoscuarto, 2012 ), alguns dels quals han resultat guanyadors de diversos premis literaris, i és coautora de 100 Situacions extraordinàries a l’aula (Cossetània Edicions, 2014). La professora va presentar Hormonautes al novembre a l’SGAE i al gener a l’Ateneu Barcelonès, amb la col·laboració de l’escriptora Laura Freixas.