Peces de ceràmica surten per primer cop del Vicenç Ros per lluir al Museu del Disseny de Barcelona

1064

Diversos plafons i peces individuals de ceràmica de l’exposició permanent del Museu Municipal Vicenç Ros han sortit per primer cop d’aquest espai per formar part de la mostra D’obra. Ceràmica aplicada a l’arquitectura, que es podrà veure des d’aquest dijous i fins el 29 de gener al Museu del Disseny de Barcelona. L’encapçala el gran plafó de La batalla dels gats i de les rates, composició ceràmica anònima de fa més de 250 anys. L’exposició relaciona ceràmica i arquitectura al Mediterrani els darrers 12.000 anys.

El Museu Vicenç Ros és present a aquesta gran mostra comissariada per l’arquitecte Pedro Azara. La directora del Museu Vicenç Ros, Montserrat Farreny, explica que tot comença fa dos anys, “a través del contacte amb el Museu de la Ceràmica i la seva voluntat d’albergar un gran projecte expositiu per relacionar la ceràmica i l’arquitectura”. Ara, a idea s’ha concretat “en la primera gran exposició sobre ceràmica aplicada a l’arquitectura a l’àrea mediterrània, amb un ventall cronològic que va des de l’època mesopotàmica i fins els nostre dies, un període d’uns 12.000 anys d’història de la ceràmica”. S’hi exposen 300 peces, 230 de les quals procedeixen de fora del propi museu barceloní.

La batalla dels gats i de les rates, la peça més destacada
Museus de Martorell ha cedit cinc conjunts de peces ceràmiques de la seva exposició permanent i que, com diu Farreny, “surten per primer cop per ser exposades a fora”. La més important és La batalla dels gats i de les rates, un plafó de 108 rajoles policromades de ceràmica catalana decorada, formada per rajoletes de 13×13 cm. La temàtica és “el setge de la ciutat de Perpinyà i Cotlliure per part de les tropes franceses i catalanes de Lluís XIII sobre les tropes castellanes, en un episodi de la Guerra dels Segadors, però vist d’una forma al·legòrica: els gats són les tropes castellanes de Felip IV i les rates, les catalano-franceses”. Dataria dels volts de 1750 i s’hauria fet en algun taller d’artesans escudellers del Rosselló, tot i que no se’n coneix l’autor.

A més, el museu martorellenc també ha cedit un bloc de 12 rajoles de ceràmica gòtica blava de paviment sobre fons blanc, una rajola partida per la meitat en diagonal de colors blanc i blau i dues rajoles més amb motius geomètrics. L’exposició s’inaugura aquest dijous 15 de setembre a partir de les 19.30h.