‘Pedra, sal, mar’, tres manifestacions de l’acció de l’home a la Mediterrània

843

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Sergi Corral, han inaugurat aquest divendres l’exposició fotogràfica Mediterrània: pedra, sal, mar, de Guillem Vidal. Tres espais geogràfics modificats per l’home: les pedreres a Menorca, salines a Malta i l’escullera del port de Barcelona. La mostra, programada amb la col·laboració de l’Espai Can Manyé d’Alella, es pot visitar fins el 10 d’abril al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis.

El projecte pretén reflectir “la relació entre l’home i la natura mostrant les modificacions que aquest fa en el medi per satisfer les seves necessitats”, ha dit Guillem Vidal. També mostra com la natura, desdibuixa aquestes accions amb la complicitat del pas del temps.

Amb la seva proposta, es planteja aquestes qüestions en tres espais geogràfics diferents i que corresponen a funcionalitats diverses: pedreres a Menorca (pedra), salines a Malta (sal) i l’escullera del Port de Barcelona (mar).

“Tres espais diferents que comparteixen l’aridesa de la terra, l’omnipresència de la pedra, el mateix mar i el vent. Formen part d’un espai cultural comú: són tres manifestacions de la Mediterrània”, ha explicat.

Pedra, sal, mar explora amb visió general i pla detall aquests espais transformats per l’home que han esdevingut una nova realitat: un paisatge poètic, espais per deixar volar la imaginació. “No són imatges purament descriptives, estan plenes de referents, al·lusions i homenatges a la nostra cultura visual”.

Pedreres a Menorca
En aquestes fotografies es mostren pedreres excavades amb mètodes tradicionals i mecanitzats. Les excavacions mostren textures que recorden als gravats i uns volums orgànics i atzarosos. Els nous espais resultants de l’acció de l’home ens remeten al sexe, un mur que ens recorda la nostra història recent, unes textures per projectar els nostres paisatges mentals, un relleu que es transforma en personatge.

Salines a Malta
Aquesta part mostra les antigues salines a Malta cavades a la roca arran de mar i el seu entorn. Salines petites i grans, amb formes orgàniques o rectangulars, en ús o abandonades. Les envolta un entorn modificat segons les necessitats d’accés o d’ús, amb construccions cavades a la roca. Amb la presència omnipresent de l’erosió de l’aigua i el vent. Ara formen retícules que semblen protozous vistos al microscopi, reixes seriades o termes romanes.

Escullera del port de Barcelona
Aquest àmbit desvetlla l’escullera i les intervencions dels pescadors. Els blocs de ciment, massissos i pesats, enfront de les construccions fràgils i efímeres dels pescadors per accedir al mar, camins inacabats. Aquestes construccions ens mostren aspectes antropològics, culturals i tecnològics de la societat que les ha construït.

Horari de visita
Mediterrània: pedra, sal, mar es podrà visitar fins el 10 d’abril al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis. L’horari de visita és dijous i divendres, de 17.00 a 20.00h, dissabtes i diumenge, de 10.30 a 14.00h. Els dies 24 i 27 de març romandrà tancada.