Per Corpus, l’ou ballarà al brollador del jardí de l’Enrajolada

389

Fa uns 20 anys que Museus de Martorell aprofita el brollador de l’Enrajolada per celebrar l’ou com balla, una tradició pròpia de la festivitat de Corpus. Tota la família podrà gaudir, del 20 al 24 de juny, d’aquest espectacle singular que consisteix a col·locar un ou buit sobre el raig d’una font i observar com se sosté.

“Decorem la font amb les enramades, els clavells i altres flors, i fem ballar l’ou al brollador. Cada vegada s’està reproduint més aquesta activitat arreu de Catalunya. La tradició té un rerefons religiós, tot i que es barreja amb el renàixer de la primavera, el símbol de vida, l’esclat de les flors o els jocs d’aigua d’origen islàmic”, explica la tècnica de Museus de Martorell, Yolanda Insa.

Yolanda Insa, tècnica Museus de Martorell

La interpretació més comuna és que l’ou representa l’hòstia consagrada i la forma de l’aigua el calze de la sang de Crist, en clara al·lusió a la festa catòlica del Corpus Christi. Altres apunten a la representació de la plenitud de la primavera, ja que tant l’ou, com l’aigua o l’abundor de flors són interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l’estació primaveral en plena vitalitat.

Durant els anys, es va anar estenent la creença que si l’ou queia seria un any dolent, però si aguantava durant tota la jornada seria un bon senyal. A l’hora de cercar-ne l’origen, també hem de tenir presents les similituds entre l’ou com balla i els jocs d’aigua que feien els musulmans en els brolladors dels patis interiors. Un d’aquests jocs consisteix justament a fer gronxar una piloteta sobre el raig d’aigua d’una font.

L’ou com balla es podrà veure dijous i divendres, de 10.00 a 14.00h, i de 18.00 a 21.00h. Dissabte, diumenge i dilluns, d’11.00 a 13.00h i de 18.00 a 21.00h. Més informació a 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat

Ou com balla