Pérez: “La transparència a l’Ajuntament és zero, volem començar fent una auditoria”

513

Raquel Pérez és la persona que encapçala la candidatura SOM Martorell, denominació escollida des del cercle local de la formació Podemos per concórrer per primer cop a les eleccions municipals de 2015. La candidata exposa la necessitat de fer una auditoria per conèixer els números municipals si el seu partit té capacitat de decisió. Pérez, de 49 anys, viu a Martorell i és dissenyadora gràfica freelance. A més, és voluntària a la secció de salut mental de l’Hospital Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat i ha estat implicada en projectes de cooperació i voluntariat.

-Com ha sorgit l’opció d’encapçalar la llista i qui la composa?Entrevista Raquel Pérez SOM Martorell
-Primer de tot, vull aclarir que no funcionem amb lideratges sinó amb llistes obertes que escull la gent. Em vaig presentar a la candidatura, vaig sortir escollida i ho he acceptat. Formo part d’una llista en què pràcticament cap integrant té referències polítiques. Hi ha jubilats, professors d’universitat, estudiants i treballadors, i jo sóc l’única dona que encapçala una de les vuit llistes de Martorell, quelcom que no és representatiu d’aquesta societat.

-Per què compareixen amb el nom de SOM Martorell i no amb el de Podemos?
-A l’hora de triar el programa municipal ens vam decantar per la proposta de Pablo Iglesias, que incloïa com a peculiaritat fer-ho així. El motiu és que Podemos ha estat un boom social, i això comporta el risc d’aparició de gent amb interessos personals i no assemblearis. És la manera de deixar clar que la gent sense la filosofia i el compromís envers el nostre codi ètic no hi pot ser. Som Martorell és un partit instrumental, municipalista i de 4 anys de durada, ja que després tornarem a ser Podemos.

-Han mantingut contactes amb d’altres forces per fer llista conjunta?
-La decisió del Cercle de Podemos va ser la de no anar junts per diversos motius. Sobretot perquè nosaltres som assemblearis en tot, no només en si volem ser sobiranistes, i no podem decidir a títol individual. Això no vol dir que el nostre programa no sigui semblant al d’altres.Tenim moltes coses en comú.

-Faran actes de campanya?
-Farem una assemblea míting. El nostre pressupost de campanya és de 1.600 euros, obtinguts mitjançant microcrèdits dels mateixos ciutadans, que tornarem si tenim representació. Creiem que és bastant més valuosa la creativitat que no pas com gastar-se els diners. Molta gent ens demana que no gastem en publicitat electoral, sinó en hospitals o en educació. I més en temps de crisi. El nostre punt fort són les taules informatives, però no pas ara: ja fa sis mesos que estem al carrer, escoltant persones i associacions.

-Què volen prioritzar en el programa?
-Es basa en el recull de queixes i problemàtiques fetes. Mai hem governat, i necessitaríem cent dies per posar-nos al corrent de tot, ja que la transparència actual a l’Ajuntament és zero. Farem una auditoria per saber la situació econòmica real i prioritzarem la part social, la d’atendre les persones, els que ho estan passant malament, els aturats, i buscar mecanismes perquè trobin feina, i evitar que hi hagi gent a qui es faci fora de casa seva. No farem com l’actual consistori, que ha dedicat molts diners a la construcció.

-En el cas d’obtenir representació, quins pactes postelectorals contemplen?Som Martorell
-No ens ho hem plantejat, però tenim molt clares les línies vermelles del nostre codi ètic: no pactar amb CiU, PP o, per descomptat, PxC. Però les altres formacions d’esquerres de Martorell haurien de reflexionar que en alguna cosa hauran fallat perquè a Martorell hi hagi hagut en tantes ocasions majories absolutes de CiU.

-Demani el vot per SOM Martorell
-Demano el vot i que tothom s’acosti a nosaltres. Tothom qui està indignat ens ha de venir a veure, parlar i a partir d’aquí, decidir. I en tot cas, si la nostra presència fa que canviïn coses, programes i maneres de veure i entendre la política dels partits, estarà ben empleat.