Portes obertes al jaciment de Santa Margarida amb noves troballes i recreació històrica

528

L’equip que ha dut a terme la nova campanya estival d’excavacions al jaciment de Santa Margarida, sota la coordinació del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Martorell, ha ofert aquest dimecres una concorreguda jornada de portes obertes. Les excavacions fetes al sector nord i oest de l’església ham permès descobrir algunes sitges i una novedosa daga medieval de ferro datada del segle XIV. Aquest element, restaurat, s’ha acompanyat d’una exhibició d’indumentària de guerra de l’època a càrrec del grup de recreació històrica martorellenc del Sagramental Sant Genís de Rocafort.

La campanya s’ha realitzat les darreres tres setmanes i l’han feta realitat 25 persones: els 6 membres de l’equip del projecte de recerca del CEM i joves estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat del País Basc i una estudiant polonesa. Alfred Mauri, vicepresident del CEM, ha iniciat l’acte explicant que “tot l’equip ha donat continuïtat a la tasca feta des del 2014, a la gran extensió oberta al sector oest i nord de l’església de Santa Margarida”.

Les tasques, segons explica Mauri, han permès “seguir trobant vestigis de cases i superposicions. Hem identificat diverses fases prèvies de necròpoli a l’enderroc d’aquestes cases al segle XV. Ens apareixen sitges que corroboren la seqüència històrica detectada: una base d’època paleocristiana del segle V i VII i una necròpolis coetània i una de posterior altmedieval, a la qual se superposarien les fases d’hàbitat en sagrera amb sitges i habitacions. Posteriorment, aquests habitatges s’haurien enderrocat, segurament perquè la població va passar a viure en masies aïllades. Després, es va produir un soterrament i una acumulació de terres pel cultiu, que van formar el paisatge d’horts i vinyes present fins a finals dels anys 60 del segle XX”.

Una daga i una recreació històrica, grans atractius d’enguany

La principal troballa que s’ha fet enguany a la zona, tot i que ja iniciada a l’anterior fase d’excavacions, ha estat, segons ha explicat Mauri “una daga o petita espasa medieval del segle XIV. És un objecte poc habitual a la zona, bastant singular, perquè no trobem quasi gens de material de metall”.

L’objecte de guerra s’ha exhibit dins d’una vitrina i ha fet que l’organització afegís a la vetllada una recreació històrica a càrrec del grup martorellenc Sacramental Sant Genís de Rocafort. El seu president, Xavier Bernadí, ha explicat que “davant un sagramental o crida del poble a les armes, hem escenificat com es vestia un guerrer pobre del segle XIV fins a transformar-lo en un militar amb armadura complerta”.

Cada cop més assistents a la jornada

A més de la recreació, la jornada -que ha tornat a tenir una gran acceptació i que ha superat els 150 visitants- ha comptat amb la presentació dels treballs i de l’exemplar número 2 del butlletí del CEM, dedicat quasi de manera íntegra a Santa Margarida. També s’han exhibit un seguit de fotografies aèries i panoràmiques fetes amb dron per situar els punts de les excavacions recents, i s’ha servit un vi piment -vi especiat d’època medieval- i un refrigeri.