Pradas: “A les meves novel·les parlo del luxe i del glamur, però els poso en moments de crisi”

846
Presentació de 'l'Aroma del temps', de Núria Pradas
Presentació de 'l'Aroma del temps', de Núria Pradas

La filòloga catalana i escriptora Núria Pradas ha parlat aquest vespre a la Biblioteca Martorell de l’Aroma del temps, la seva darrera novel·la (Rosa dels Vents/Suma en la traducció en castellà), que ja va per la tercera edició. El llibre narra la vida d’un perfumista a cavall entre Barcelona, Grasse i París, en èpoques de la Segona Guerra Mundial i postguerra. L’autora barcelonina, afincada fa anys a Sant Esteve Sesrovires, s’ambienta de nou en el món de glamur, i com aquest encaixa els estralls de les guerres.

Autora de prop d’una seixantena de títols de literatura infantil i juvenil, de traduccions, adaptacions i llibres crossover, Pradas ha explorat els darrers anys la novel·la d’adults. Ho ha fet amb La noia de la Biblioteca (2014); Somnis a mida (2016) -obra traduïda a 10 idiomes-, o La pintora del barret de palla (2017). Si a Somnis a mida Pradas esmentava la Barcelona de la moda als anys 20 i 30 del segle passat, amb la darrera creació literària posa en negre sobre blanc un món de luxe, però relacionat amb els perfums.

Pablo Soto és el protagonista de la història. Barceloní que es queda orfe als onze anys, se’n va a viure amb els oncles i el cosí a Grasse, la ciutat dels perfums. També serà a París, on coneixerà grans perfumistes i a Coco Chanel en l’època de creació del mític perfum Chanel nº5, i es convertirà en un perfumista prestigiós en plena època de la Gran Guerra. Però acabarà tornant a Barcelona en plena postguerra.

Abans de la presentació del llibre, a càrrec de l’estilista martorellenca Sònia Pinedo i amb l’acompanyament de l’alcalde Xavier Fonollosa, Pradas atenia els micròfons de Ràdio Martorell per explicar els elements clau de la novel·la.