Presentat a la Fira del Llibre el volum commemoratiu de la línia ferroviària Tarragona-Martorell

758

La commemoració dels 150 anys del naixement de la línia ferroviària entre Tarragona i Martorell, amb presentació de llibre inclosa, va centrar la vigília del dia de Sant Jordi dins els actes de la Fira del Llibre del Centre Cultural. Al llarg de la tarda també es va parlar del llibre Entrena la teva ment, de la psicòloga i educadora social Cristina Vidal-Martí, i es va celebrar un taller perquè pares i mares puguin fer que els seus fills s’aficionin a la lectura, que va anar a càrrec de l’escriptor local Manuel Pablos.

El mes d’abril és el punt central de la commemoració dels 150 anys de creació de la línia ferroviària. Per aquest motiu, la Fira del Llibre ha inclòs a la seva programació la presentació del llibre 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell (1865-2015). Aquest volum de Pagès Editors inclou més de 300 fotografies a tot color en les seves 326 planes.

Lluís Brullàs, del Centre d’Estudis d’Altafulla, va explicar que “fa sis anys es va crear una comissió, liderada pel Centre d’Estudis Penedesencs, que va començar a treballar-hi, i ens hem anat afegint entitats i centres d’estudis fins a ser una dotzena, tots ells de poblacions per les quals passa la línia del tren”. Una d’aquestes entitats són els Amics del Ferrocarril de Martorell. El seu president, Jordi Espaulella, en va fer la presentació.

Llibres per recuperar memòria
La jornada va comptar també amb dos tallers. El primer estava dedicat a entrenar la memòria i el va impertir l’educadora social i Doctora en Psicologia Cristina Vidal-Martí, arran de la recent publicació del seu llibre Entrena la teva memòria.

Vidal-Martí va explicar que “l’obra inclou cent explicacions sobre el per què perdem memòria i idèntic número d’exercicis que podem fer”. Uns exercicis especialment recomenats per a la gent gran, però també per a d’altres edats”.

La psicòloga va reconèixer que “sovint ens angoixem massa pensant que patim una pèrdua de memòria, quan en realitat és una pèrdua d’atenció provocada perquè saturem l’atenció amb mòbils, televisions, dispositius i multitasques domèstiques.”

Fer que els infants llegeixin més
Finalment, l’escriptor martorellenc Manuel Pablos va fer un petit taller dirigit a pares i mares per aconseguir que “els fills s’aficionin a la lectura, i que aquesta es converteixi en un hàbit”, com ell mateix ha dit.

Per a Pablos, “cal donar pautes als fills des que són nadons. Primer, provocant que es fixin en imatges i en facin composició i una història. Després, posant els llibres al seu abast constant, i fent-los llegir amb regularitat. Hi ha una norma establerta de minuts diaris de lectura que és molt senzilla: el número de minuts a llegir és el número d’anys que tenen, més l’afegit de cinc minuts”.

Aquesta xerrada podria tenir, segons van proposar els participants, una continuïtat en d’altres activitats de caire infantil que se celebren a Martorell.