Presentat a la Fundació Francesc Pujols un nou capítol de les memòries a l’exili de Bladé Desumvila

580

La Fundació Francesc Pujols continua presentant nous volums que tenen relació amb l’univers del filòsof de la Torre de les Hores i el passat dijous va ser el torn de Memòries de l’Exili Republicà (1943-1956), d’Artur Bladé Desumvila. Aquest llibre és el tretzè volum de l’obra completa de Bladé, qui va ser biògraf de Francesc Pujols. Artur Bladé i Font, fill de Bladé Desumvila, s’ha encarregat de l’edició i supervisió de l’obra, i junt amb el periodista i filòleg Anton Maria Espadaler van presentar-lo a la Fundació.

Memòries de l’Exili Republicà (1943-1956), cicle de l’exili IV (Cossetània Edicions) és un document inèdit que completa el cicle de l’exili de Bladé i que recull els textos escrits en el seu dietari en una primera fase, prèvia al seu retorn a Catalunya l’any 1961. El treball inclou, en prop de 500 pàgines, les impressions de Bladé un cop arriba a Amèrica, i ha estat supervisat pel seu fill, Artur Bladé i Font.

Es tracta d’una obra important, segons explica Francesc De Castro, patró de la Fundació Francesc Pujols, ja que “és únic de l’exili català en terres americanes”. Bladé, de fet, escriu totes les vicissituds que va passar des que marxa cap a França i s’estableix a Montpellier i fins que recala a Mèxic. De Castro explica que “durant el viatge, Bladé s’obliga a escriure cada dia sobre tot allò que està passant, i això permet tenir una visió de l’exili”. Un aspecte important, ja que afegeix que “de dietaris de l’exili n’hi ha molt pocs”.

Francesc De Castro, patró de la Fundació Francesc Pujols

La relació entre Bladé Desumvila i Francesc Pujols és molt gran. De Castro detalla que “Bladé és el gran biògraf de Pujols. Es coneixen a l’exili, a Montpellier. Des d’aleshores mantenen converses cada tarda i fins i tot acaben vivint al mateix edifici. Allà Bladé prèn notes de tot allò que li explica Pujols i quan Bladé és a Mèxic continua mantenint correspondència amb ell”. Fruit d’aquesta relació, Bladé publica Francesc Pujols per ell mateix, dedicat a compendiar la figura humana i l’obra filosòfica de Pujols.

Francesc De Castro, patró de la Fundació Francesc Pujols

Artur Bladé Desumvila (Benissanet 1907-Barcelona 1995) va conrear la narrativa, l’assaig, la poesia i el periodisme, i va ser promotor de la llengua i la cultura catalanes. Republicà i catalanista, es va exiliar cap a finals de la Guerra Civil cap a França i Mèxic, on va elaborar els records de la guerra i de l’exili. A més, va escriure les converses mantingudes amb Pompeu Fabra, Antoni Rovira i Virgili i Francesc Pujols i relats de la vida a la seva comarca de la Ribera d’Ebre. Aquest llegat literari s’ha plasmat en una quinzena d’obres, i se l’ha considerat una peça molt important del memorialisme de la memòria històrica de la Catalunya del segle XX.