L’Arc de Sant Martí presenta la futura residència per a persones amb discapacitat intel·lectual

2184
Render. Nova residència Arc de Sant Martí
Render. Nova residència Arc de Sant Martí

Els usuaris i familiars de la Fundació Arc de Sant Martí han conegut aquest dimarts el projecte de construcció de la nova residència per a persones amb discapacitat intel·lectual que construirà l’Ajuntament de Martorell. L’acte de presentació ha tingut lloc al Centre d’Atenció Diürna a càrrec de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, la presidenta de la Fundació, Juani González, i la gerent Rosa Cadenas. La primera pedra es posarà el 31 de maig i l’edifici podria estar construït el proper desembre.

La sala d’actes s’ha omplert d’usuaris i familiars encuriosits per saber com serà el nou equipament, adjacent i completament connectat amb l’actual Centre d’Atenció Diurna de l’avinguda del Camí Fondo. L’alcalde Fonollosa ha obert l’acte descrivint l’edifici, que tindrà 2.000 metres quadrats. Es distribuirà en un soterrani de serveis -totalment accessible i 3 plantes amb 20 habitatges. Cadascun d’ells comptarà amb espais comuns i privats: habitacions individuals o dobles fins una capacitat total per a 48 persones, per donar la màxima autonomia possible als usuaris.

Fonollosa s’ha referit “al compromís municipal d’ajudar qui més ho necessita. Ara hem trobat el moment i l’encaix per fer la residència. Aquest és un projecte de l’Arc de Sant Martí, però l’Ajuntament aportarà 1,5 milions d’euros, la meitat del cost total, i la direcció tècnica. I buscarem més diners on calgui, perquè l’important és tenir un equipament com aquest, amb prioritat per a la gent de Martorell”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

D’aquesta manera, ha dit, “tanquem un cercle iniciat amb la creació del Centre d’Atenció Diürna, continuat recentment amb la creació de la Fundació Tutelar Som Capaços i que clourà amb aquest lloc on podran viure els usuaris”.

L’edifici, per al desembre

Fonollosa i Cadenas han explicat que la construcció de la residència arrencarà “el 31 de maig amb la col·locació de la primera pedra, coincidint amb el desè aniversari de la inauguració del Centre d’Atenció Diurna”. L’edifici podria estar enllestit en 6 mesos “just abans de Nadal, si tot va bé”, i es destinaria el següent trimestre a dotar-lo dels serveis necessaris, abans que la Generalitat tramiti l’adjudicació de les places.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Arc de Sant Martí, i Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La gerent de la Fundació ha fet un decàleg de recomanacions a les famílies interessades en obtenir una plaça, i els ha animat a “que comencin ja a fer la sol·licitud a la Generalitat, que serà qui haurà de donar el vist i plau”.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Arc de Sant Martí

Cadenas ha detallat que la residència “disposarà de 8 places de respir familiar o estada temporal amb prioritat per a gent de Martorell” i que es crearà un nou equip, format per “un nou director tècnic, 1 treballador social, 8 monitors -6 educadors i 2 auxiliars-, 2 educadors nocturns i 4 vigilants. Serà un servei obert per a un equipament tècnicament molt avançat, connectat amb un punt de control”. Quant a accessibilitat, també ha destacat que “intentarem que sigui el primer edifici de Catalunya totalment accessible”. “Hi ha un conveni amb la Generalitat pel qual les famílies hauran d’assumir el copagament, que anirà en relació als ingressos de la persona amb discapacitat i al seu patrimoni”.

Buscant la màxima autonomia dels usuaris

La presidenta de la Fundació Arc de Sant Martí, Juani González, ha tancat la presentació agraïnt el suport municipal i recalcant que “la nova residència millorarà la capacitat d’independència dels usuaris per a que puguin dur a terme una vida normal”.

Juani González, presidenta de la Fundació Arc de Sant Martí

Per González “no serà un centre tancat, sinó que els familiars i les amistats podran venir quan vulguin. Tal i com hem fet fins ara, i que ha convertit l’Arc de Sant Martí en una gran família”.